ILT eli tarttuva henkitorventulehdus

ILT:n (tarttuva kurkunpään ja henkitorven tulehdus) aiheuttaja on herpesvirus, joka sairastuttaa pääasiassa vain kanan. Se voi tarttua myös fasaaniin ja riikinkukkoon.

Oireet

Taudin itämisaika on yleensä 6–12 vuorokautta, mutta voi olla myös huomattavasti pidempi. Kaiken ikäiset kanat voivat sairastua, mutta täysikasvuisilla kanoilla oireet ovat voimakkaammat kuin poikasilla.

Parvessa ja yksittäisissä linnuissa tauti voi olla äkillinen, lievä tai oireeton. Sairaat linnut hengittävät nokka auki, hengitys rahisee, linnut yskivät jopa verensekaista limaa ja niillä on usein sierainvuotoa ja silmän sidekalvontulehdusta. Lisäksi munivilla kanoilla on muninnanlaskua (korkeintaan 40 %).

Oireita pahentavat samanaikaiset muut hengitystietartunnat. Osa linnuista voi kuolla tukehtumalla, kun lima ja veri tukkivat henkitorven. Oireiden kesto vaihtelee niiden vakavuuden mukaan 1–4 viikkoon. Yleensä linnut toipuvat parissa viikossa. Osa sairastuneista linnuista jää viruksen kantajiksi.

Taudin määritys

Akuutissa tautipurkauksessa diagnoosi voidaan tehdä usein oireilevista lopetetuista linnuista patologisanatomisesti ja histologisesti. Verinäytteistä voidaan tutkia vasta-aineita, joita tartunnan läpikäyneille linnuille muodostuu. Myös viruseristys tai viruksen osoitus PCR:llä on mahdollinen diagnoosin varmistamiseksi (ei tehdä Ruokavirastossa).

Leviäminen

ILT-virus leviää horisontaalisesti eli suoran tai välillisen viruskontaktin kautta. Yleensä tartunta tapahtuu sieraineritteiden välityksellä suoraan linnusta toiseen. ILT-virus säilyy vain lyhyen ajan isäntäeläimen ulkopuolella ympäristössä, josta se voi välillisesti ihmisten ja välineiden välityksellä kulkeutua eteenpäin aiheuttaen tartuntaa. Virus voi pysyä piilevänä (latenttina) isäntäeläimessä, kunnes stressin seurauksena viruseritys alkaa uudelleen. Virus tuhoutuu kuumennettaessa ja on herkkä yleisesti käytetyille desinfektioaineille.

Ennaltaehkäisy

Taudin leviäminen estetään noudattamalla yleisiä tautisuojausohjeita. Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) tuontiohjeiden mukaan tuodut linnut tutkitaan ILT:n varalta 8 viikon iässä.

Seuranta

Siipikarjan terveystarkkailussa seurataan verinäytteistä ILT-vasta-aineita, jotta mahdolliset piilevät tartunnat todettaisiin ajoissa.

Tilasto:

Esiintyminen Suomessa ja muualla

ILT:tä esiintyy melko yleisesti harrastekanoilla niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Tuotantokanoissa Suomessa ei ole koskaan todettu ILT:tä.

Sivu on viimeksi päivitetty 15.6.2020