Aasianrunkojääriä etsitään Vantaalla kiikaroiden ja kiipeillen

11. lokakuuta 2019

Lehtipuiden tuholainen aasianrunkojääriä (Anoplophora glabripennis) löytyi Vantaan Kuninkaanmäessä vuonna 2015. Tuolloin Elintarviketurvallisuusvirasto (nykyään Ruokavirasto) hävitti alueella lehtipuita. Uusia jääriä ei ole sen jälkeen löytynyt, mutta tarkkailua on jatkettava 31.12.2020 asti, koska toukat piilottelevat rungon sisällä. Ruokavirasto tarkastaa lokakuun puolivälissä tehostetusti Kuninkaanmäen ja Itä-Hakkilan lehtipuut.  

Käytännössä hyväksi osoittautunut tapa on kiikaroida puiden runkoja. Kun tarkastaja epäilee löytäneensä aasianrunkojäärän jättämiä munintajälkiä tai ulostuloreikiä, vaatii tarkempi syyni puuhun kiipeämistä, sillä jäljet ovat usein rungon yläosassa. Kiipeilyn hoitavat kiipeilyyn erityisesti perehtyneet kasvintarkastajat ja arboristit. Myös aasianrunkojäärän haistamiseen opetettu hajukoira avustaa tarvittaessa.

”Kiipeillen voi nähdä jopa pikkuruiset munintareiät, joita ei maasta käsin voi nähdä”, toteaa tarkastaja Marko Pirinen Ruokavirastosta.

Paremman näkyvyyden vuoksi kiikarointi kannattaa tehdä sen jälkeen, kun lehtipuut ovat pudottaneet lehtensä. ”Ei ole helppoa bongata sentin mittaista ulostuloreikää puun rungolta kiikarilla, mutta silmä harjaantuu”, sanoo tarkastaja Terhi Andström Ruokavirastosta.

Syksyn 2019 tehostettu tarkastus on jo neljäs - ja toiseksi viimeinen - valvontakartoitus.

Aasianrunkojäärän torjumiseksi rajatulla alueella on erityisiä määräyksiä esimerkiksi kaadettujen lehtipuiden käsittelystä ja vesakon vuosittaisesta raivaamisesta. Ruokavirasto muistuttaa, että rajatulta alueelta lehtipuutavaraa ei saa kuljettaa vapaasti pois, vaan puutavara pitää toimittaa käsittelyä varten erityiseen vastaanottopaikkaan. Nämäkin rajoitukset voidaan purkaa 31.12.2020, jos uusia jääriä ei löydetä. 

”Ruokavirasto toivoo edelleen asukkailta havaintoilmoituksia epäilyttävistä lehtipuista, joissa näkyy esimerkiksi aikuistumisreikiä”, sanoo ylitarkastaja Liisa Vihervuori Ruokavirastosta.

Lue lisää

Lisätietoja ja havaintoilmoitukset