Estä vaarallisten kasvitautien ja tuholaisten leviäminen kotipuutarhaan

6. toukokuuta 2020

Kevätaurinko kutsuu puutarhatöihin: mitkä kasvit ovat jo nousseet mullan alta, mitä uutta olisi kiva istuttaa? Kun hoidat puutarhaa, pidä mielessä, että tavanomaisten kasvitautien ja tuholaisten joukossa voi olla myös karanteenituhoojia kuten tulipolte tai aasianrunkojäärä. Karanteenituhoojat ovat merkittäviä kasvitauteja tai tuholaisia, joiden leviämisen estämiseksi viranomaiset määräävät toimenpiteitä. Kun opettelet tunnistamaan karanteenituhoojat, voit estää niiden leviämisen.

Vuosi 2020 on kansainvälinen kasvinterveysvuosi. Emme tule ajatelleeksi, että kansainvälisen kaupan myötä leviää myös kasvitauteja ja tuholaisia, joko tuotteissa tai vaikkapa pakkausmateriaalissa. Karanteenituhoojien leviäminen pitää estää, jotta kasvien viljely onnistuu ja metsien terveys ja ympäristömme hyvinvointi säilyvät.

Esimerkkejä karanteenituhoojista:

  • Tulipolte on bakteerin aiheuttama kasvitauti, joka tappaa monia hedelmäpuita ja koristekasveja kuten omenapuita, päärynäpuita, tuhkapensaita ja pihlajia. Tulipoltteen voit tunnistaa lakastuvista ja mustuvista oksista ja oksien ja rungon laikuista. Lämpimällä säällä laikuissa voi olla myös limaa. Tulipolte voi tulla puutarhaan taimien mukana.
  • Aasianrunkojäärä on suurikokoinen, mustavalkoinen kovakuoriainen, jolla on pitkät tuntosarvet. Sen toukat syövät käytäviä lehtipuiden runkoihin, jolloin puut kuolevat. Aasianrunkojäärä leviää kansainvälisen kaupan myötä pakkausten alustoina käytettävissä puulavoissa ja vastaavissa puisissa pakkauksissa.
  • Koloradonkuoriainen on kelta-mustaraidallinen noin senttimetrin mittainen kovakuoriainen. Kuoriainen ja erityisesti sen pulleat oranssinpunaiset toukat syövät vauhdilla perunan lehtiä. Koloradonkuoriaisia päätyy välillä Suomeen ilmavirtausten mukana, sillä se on yleinen lähes kaikkialla Euroopassa.

Ilmoita karanteenituhoojasta Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi

Muista rajoitukset, kun teet nettiostoksia

Huomioi kasvien taimia ja siemeniä tilatessa, että ulkomailta ei saa tilata mitä tahansa. Tarkista aina, missä maassa verkkokauppa on, sillä EU-maista tuonti on melko vapaata, kun taas EU:n ulkopuolisia maita koskevat tiukat rajoitukset. Rajoitusten tarkoituksena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä maasta toiseen.

EU-maista saat tilata vapaasti lähes kaikkia kasveja. Huomioi kuitenkin, että monessa EU-maassa esiintyy sellaisia kasvintuhoojia, joita ei ole Suomessa. Tulipoltteen isäntäkasveilla kuten omenapuilla ja päärynäpuilla on erityisvaatimuksena PZ-kasvipassi, koska Suomi on tulipoltteen suhteen suoja-aluetta. PZ-kasvipasseja ei välttämättä ole ulkomaisissa verkkokaupoissa myytävillä kasveilla, koska tulipolte on yleinen Keski-Euroopassa.

Yksityishenkilön kasvien tuonti tiukasti rajattua

EU:n ulkopuolelta rajoitukset ovat tiukat. Varsinkaan kasveja ei suositella tuotavaksi yksityishenkilönä, sillä tarkastuksen järjestäminen Suomeen tuotaessa tulee kalliiksi. Siementen tuonti onnistuu helpommin. Tilausta tehdessä varmista, että saat siemenien mukana kasvinterveystodistuksen. Ilmoita tilauksesta Ruokavirastoon kasvintarkastaja.helsinki@ruokavirasto.fi

Kun saat postista saapumisilmoituksen, toimi Ruokaviraston ohjeiden mukaan. Joitakin kasveja kuten tulipoltteen isäntäkasveja ja havukasveja ei saa tilata ollenkaan EU:n ulkopuolelta. Kaikilla kasveilla ja siemenillä pitää olla lähettäjämaan viranomaisen myöntämä kasvinterveystodistus. Matkatuliaisia koskevat samat säännöt kuin kasvien tilaamista.

Lue lisää:

Lisätietoja: