Huomioi kasvinterveysvaatimukset, kun tilaat kasveja tai siemeniä ulkomailta

18. helmikuuta 2021

Ulkomaiset verkkokaupat houkuttelevat puutarhaharrastajaa erikoisuuksilla, joita ei välttämättä kotimaasta saa. Selvitä kuitenkin ennen tilaamista, onko se mahdollista lainsäädännön puolesta. Kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa kasvien kauppaa, jotta kasvitaudit ja tuholaiset eivät pääsisi vapaasti leviämään ja aiheuttamaan vahinkoa luonnolle ja kasvintuotannolle.

EU:sta voi tilata melko vapaasti, EU:n ulkopuolelta enemmän rajoituksia

EU:n alueelta tilaaminen on melko vapaata. Rajoituksia on ainoastaan bakteeritauti tulipoltteen isäntäkasveille ja siemenperunalle. Tulipoltteen isäntäkasveja ovat esimerkiksi omena- ja päärynäpuut sekä eräät koristekasvit. Nämä rajoitukset johtuvat siitä, että Suomella on suoja-alueita tulipoltteen ja perunantuhoojien suhteen. Tulipoltteen isäntäkasvit ja siemenperuna kannattaakin hankkia Suomesta, koska toisen EU-maan verkkokaupasta ei yleensä löydy vaaditulla suoja-aluemerkinnällä (PZ) varustettuja tuotteita.

EU:n ulkopuolelta rajoituksia on enemmän, ja myös kustannuksia aiheutuu kasvinterveystodistuksesta (Phytosanitary Certificate) sekä tuontitarkastuksesta. Tuontikiellossa ovat esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasvit, havukasvit sekä siemenperuna, joten tarkista tuontikiellot ennen tilaamista. Sen jälkeen selvitä, saatko kasveille tilauksen mukaan kasvinterveystodistuksen. Se pitää olla kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, varteoksilla, siemenillä ja muulla lisäysmateriaalilla. Todistuksella tuodut kasvit myös tarkastetaan Suomeen saapuessa. Myös osa siemenistä tarkastetaan. Siemenille on myös omia lisävaatimuksia. Kasvien ja siementen tilaamiseen liittyvät ohjeet löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Tarkkaile kasveja kasvintuhoojien varalta

Vaikka tuonnissa olisi noudatettu vaatimuksia, on hyvä silti tarkkailla kasveja tuonnin jälkeen. Kasvitaudit ja tuholaiset voivat olla kasveissa oireettomina, ja tulla esille vasta myöhemmin pitkänkin ajan kuluttua. Huomioi, että monissa maissa esiintyy kasvintuhoojia, joita ei ole Suomessa. Tutustu karanteenituhoojiin Ruokaviraston verkkosivuilla ja ilmoita, jos epäilet karanteenituhoojaa: kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Lisätietoa: