Koloradonkuoriaisten tarkkailu perunakasvustoista on nyt ajankohtaista

18. heinäkuuta 2019

Vaikka kesinä 2018 ja 2017 ei Suomessa todettu yhtään uutta koloradonkuoriaisesiintymää, on mahdollista, että kuoriaisia on voinut talvehtia perunapelloissa. On myös mahdollista, että kuoriaisia on kulkeutunut tai kulkeutuu ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin. Yleisimmin koloradonkuoriaisia on Suomeen kulkeutunut kaakkoisten ilmavirtausten mukana. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja itäinen Uusimaa ovat suurimman riskin alueita.

Ruokaviraston kasvinterveysyksikkö korostaa, että kaikkien perunanviljelijöiden tulee nyt omatoimisesti tarkkailla perunakasvustoja. Baltiassa ja Venäjällä on pysyvä kuoriaiskanta, joten kuoriaisia voi kulkeutua Suomen lähialueilta sopivien ilmavirtauksien mukana itäiseen ja eteläiseen Suomeen.

”Nyt on tärkeää, että kaikki perunanviljelijät ja palstaviljelijät tarkkailevat perunakasvustojaan. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia todetaan aina silloin tällöin avomaalla tuotetuista kasvituotteista, kuten salaateista, vihanneksista, marjoista, taimista tai melkeinpä mistä vain tuotteesta, joiden alkuperä on jokin muu EU-maa. Tämä leviämisreitti on myös hyvä huomioida, etteivät kuoriaiset pääsisi Suomessa perunakasvustoon”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

Havainnoista ilmoitettava päivystysnumeroon

Ruokavirasto kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä päivystysnumeroon, joka on 040 801 4407 (varmimmin klo 10 - 18, myös viikonloppuisin). Puhelun yhteydessä Ruokavirasto antaa ohjeet jatkotoimista. Epäilystä voi myös ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Sähköpostiin voit myös lähettää kuvan epäillystä kuoriaisesta.

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

Perunakasvustosta voi nyt löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Munasta vastakuoriutunut toukka on noin 1 - 2 millimetriä pitkä ja tummahko. Toukat kehittyvät nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä: www.ruokavirasto.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 0295 205 187