Monivuotisten puutarhakasvien etämyynnissä käytettävä kasvipassia 1.1.2021 lähtien

16. marraskuuta 2020

Kasvipassi on EU:n kasvinterveysasetuksessa säädetty merkintä, joka sisältää perustiedot kasvierästä. Kasvipassin myöntäjä vakuuttaa, että myytävät kasvit ovat puhtaita karanteeni- ja laatutuhoojista. Yleensä kasvipassia käytetään tukkumyynnissä. Vuoden 2021 tammikuun alusta lähtien monivuotisten puutarhakasvien mukana pitää olla kasvipassi myös silloin, kun niitä myydään kuluttajille etämyyntinä.

Monivuotisilla puutarhakasveilla tarkoitetaan avomaalle istutettavia kasveja, kuten puita, pensaita, perennoja, marjakasveja ja köynnöksiä.

Ruukku-, ryhmä- tai viherkasveilla ei kasvipassivaatimusta ole kuluttajille suunnatussa etämyynnissä, koska niihin ei liity samanlaista kasvintuhoojien leviämisriskiä kuin monivuotisiin puutarhakasveihin.

kasvipassi 4.11.2020.png

Etämyyntiä harjoittavan yrityksen on nyt tärkeää selvittää, myöntääkö se kasvipassit myymilleen monivuotisille puutarhakasveille itse, vai tilaako se myyntiänsä varten kasvit valmiiksi kasvipasseilla merkittyinä.

Lisätietoa verkkokoulutuksessa

Kasvipasseja myöntävien yritysten kasvinterveysvastaaville on myös verkkokoulutus, joka sisältää perustiedot kasvintuhoojien omavalvonnasta, kasvipassin käytöstä ja kasvien jäljitettävyydestä. 

Lue lisää

Lisätietoa

kasvinterveys@ruokavirasto.fi