Puutavaran vientivaatimukset Egyptiin ja Malesiaan tiukentuneet

24. lokakuuta 2019

Malesia on tiukentanut puutavaran tuonnin vaatimuksiaan vuonna 2018 ja Egypti tiukensi vaatimuksiaan lokakuun 2019 alusta lähtien. Tämä tarkoittaa, että Suomesta vietävät puutavaraerät on nyt tarkastettava eräkohtaisesti.

Egyptin ja Malesian uusien vaatimusten mukaiset tuontiluvat edellyttävät, että laivattava erä on tarkastettava fyysisesti.

Egyptin vaatimus englanniksi: ”Shipment found free from any live quarantine pests or diseases in the Egyptian ministerial decree.”

Malesian vaatimus englanniksi: “Consignment must be inspected and tested according to appropriate official procedures and are considered to be free from soil, live pests.”

Pelkkä vientivalmiustarkastus ei enää riitä. Vientituotteen tulee täyttää myös sille asetetut vaatimukset, jotka on viejän selvitettävä lähtökohtaisesti itse vastaanottajamaasta. Vaatimuksiin sisältyy karanteenilajien esiintymiskielto.

Ennakkoilmoitukset Ruokavirastoon vain verkkolomakkeella

Egyptiin ja Malesiaan vietävän puutavaran viennin ennakkoilmoitus uudistuu, kun kaikki Egyptiin ja Malesiaan vietävää puutavaraa koskevat ennakkoilmoitukset tehdään jatkossa vain verkkolomakkeella sujuvan asiakaspalvelun varmistamiseksi.

Ruokavirasto ei ota vastaan ennakkoilmoituksia enää sähköpostitse. Ainoastaan ennakkoilmoitukseen liittyvät tuontiluvat voi toimittaa sähköpostitse.

Varsinainen vienti-ilmoitus toimitetaan edelleen sähköisesti kasvinterveystodistuspalvelun kautta.

Mitä viejän on nyt tehtävä

Puutavaran viejän on mahdollisesti uudistettava toimintaprosessejaan, jotta eräkohtainen tarkastus on mahdollista tehdä.

Ruokavirasto välittää tarkastettavan erän tiedot lähtöalueen (ELY-alueen) kasvintarkastajalle, joka ottaa yhteyttä viejään ja tulee tekemään tarkastuksen, kun vähintään 70 % vietävästä puutavarasta on paikalla satamassa. Jos laivataan kontitettua puutavaraa, sen tarkastus sovitaan sahalle.

Ruokavirastolle tulee toimittaa tuontilupa ennen kasvinterveystodistuksen kirjoittamista, koska Egypti ja Malesia vaativat (Egypti 1.10.2019 alkaen) kasvinterveystodistukseen tuontiluvan numeron.

Lue lisää: 

Lisätietoja:

ylitarkastaja Liisa Vihervuori, Ruokavirasto, kasvinterveys
p. 040 057 1060