Tuhoisa bakteeritauti leviää Italian oliivipuissa

24. lokakuuta 2019

Xylella fastidiosa on maailmanlaajuisesti kasveille erittäin haitallinen bakteeri. Se aiheuttaa kasvitauteja yli 300 viljely- ja luonnonvaraisille kasveille. Ihmiselle bakteerista ei ole vaaraa. Bakteeritaudista on suuria taloudellisia haittoja maatalous- ja puutarhatuotannolle, puistoille ja muille viheralueille sekä ympäristölle. Se ei ehkä selviäisi Suomessa avomaalla, mutta voisi levitä täällä ainakin kasvihuonetuotantoon.

Italiassa Xylella fastidiosa -bakteeritauti on levinnyt Apulian alueen oliivitarhoilla vuodesta 2013 lähtien. Jos bakteeritautia havaitaan, on oliivipuut kaadettava ja ympäristöstäkin kaadettava muutkin isäntäkasvit. Kaikki oliivinviljelijät eivät ole tähän suostuneet, joten tauti on alueella päässyt pahoin leviämään.

Bakteeritautia ei ole todettu Suomessa, mutta sitä kartoitetaan koko EU:n alueella. Suomessa sen kartoittamisesta ja hävittämisestä vastaa Ruokavirasto. EU on määrännyt toimet taudin leviämisen estämiseksi.

Tauti voisi levitä Suomeen ulkomailta tuotavissa kasveissa, kuten vaahteroiden, muratin,  laventelin, luumun ja kirsikan taimissa. 

Tauti on lähtöisin Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikasta ja se on levinnyt Italian lisäksi osiin Ranskaa, Espanjaa ja  Saksassakin on todettu yksittäinen tapaus.

Tautia levittävät esimerkiksi sylkikaskaat sekä kasvien siirtely kasvikaupan mukana. 

Xylella fastidiosa_2_pieni.jpg

Kuihtuneita oliivipuita. Kuva Kim Tilli, Ruokavirasto.  


Lue lisää:

Xylella fastidiosa -bakteeri
Xylella fastidiosa -tilanne EU:ssa (Euroopan komissio)
Xylella fastidiosa - EFSA

HS: Oliivipuiden loppu (24.10.2019) 

Lisätietoja: 

ylitarkastaja Jari Poutanen, p. 040 845 4869