Kun epäilet löytäneesi koloradonkuoriaista

Ota epäilyttävät kuoriaiset talteen, ilmoita havainnosta ja odota tarkastajan käyntiä

Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan perunan ja muiden koisokasvien lehtiä. Kuoriaiset ja niiden toukat syövät perunanlehdet reikäisiksi ja myöhemmin lehdet lähes kokonaan, jolloin ne on helppo havaita. Kotipuutarhassa esiintyy paljon myös muita kasvien lehtiä syöviä yleisiä hyönteisiä.

Jos epäilet löytäneesi koloradonkuoriaisia, ota ne talteen, jotta havainto voidaan varmistaa. Laita epäilyttävä kuoriaisaikuinen, toukka tai lehdellä oleva munaryhmä esimerkiksi lasipurkkiin ja laita ruuaksi perunan lehtiä. Tarkastaja tekee kuoriaisen lajimäärityksen.

Merkitse kuoriaisen löytymispaikka peltoon kepillä, jotta paikka löytyy myöhemmin. Älä tallaa äläkä sekoita kasvustoa. Keskeytä työsi perunamaalla, kunnes olet ilmoittanut havainnosta kasvintarkastajalle ja keskustellut tilanteesta.

Ilmoita havainnostasi mahdollisimman pian Ruokaviraston havaintoilmoituspuhelimeen 040 801 4407. Puheluihin vastataan virka-aikana, varmimmin klo 10-16 välisenä aikana. Epäilystä voi myös ilmoittaa nettilomakkeella tai sähköpostitse (kasvinterveys@ruokavirasto.fi). Liitä ilmoitukseen kuva löytämästäsi kuoriaisesta. 

Tarkastaja käy tarvittaessa paikan päällä varmistamassa kuoriaishavainnon. Jos kyseessä on koloradonkuoriainen, tarkastaja antaa ohjeet siitä, miten jatkossa toimitaan.

Tarkkaile perunakasvustoasi juhannuksesta lähtien kerran viikossa. Tarkista myös jo nostetulle perunamaalle jääneet tai uudelleenkasvaneet varret, sillä nekin kelpaavat koloradonkuoriaiselle. Koloradonkuoriaistilanteesta saat lisätietoa Ruokaviraston internetsivuilta.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2022