Tuta absoluta -koi

Tuta absoluta on Etelä-Amerikasta peräisin oleva tomaatin tuholainen, joka levisi Eurooppaan vuonna 2006. Sitä esiintyy kaikissa Välimeren alueen maissa ja siitä on nopeasti tullut  yksi tärkeimmistä tomaatin tuholaisista. T. absoluta voi levitä suomalaisille viljelmille ulkomaisten tomaatin hedelmien mukana.

T. absoluta -koi ei ole karanteenituhooja, joten siitä ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastoon. Myytävässä taimiaineistossa sitä ei kuitenkaan saa esiintyä.

Isäntäkasvit

  • Tärkein isäntäkasvi on tomaatti.
  • Esiintyy lisäksi paprikalla ja munakoisolla ja siitä on havaintoja myös perunalta
  • Voi elää myös muilla koisokasveilla (Solanaceae).

Levinneisyys

  • Alkuperä Etelä-Amerikka.
  • Esiintyy myös Välimeren ympäristön maissa. Useita havaintoja ja esiintymiä myös muualta Euroopasta.

Tuntomerkit

T. absoluta -koin munat ovat väriltään vaaleita tai keltaisia, 0,4 mm:n pituisia ja ne ovat yleensä lehtien alapinnoilla. Toukat ovat 0,9-7,5 mm pituisia,väriltään vaaleita, vihertäviä tai punertavia ja niiden pää on tumma. Kotelovaihe on tumman ruskea. Aikuiset T. absoluta -koit ovat 1 cm:n pituisia ja väriltään ruskean harmaita.

Tuta absoluta -koin toukan aiheuttama syöntikuvio eli niin sanottu miinaajakäytävä tomaatin lehdessä.Tuta absoluta -koin toukan aiheuttama syöntikuvio eli niin sanottu miinaajakäytävä tomaatin lehdessä. Kuva: Jari Poutanen, Ruokavirasto. Lataa kuva isompana. 

Tuta absoluta -koin tarkkailussa käytettävä liima-ansa, jonka feromoni houkuttelee koiraita.Tuta absoluta -koin tarkkailussa käytettävä liima-ansa, jonka feromoni houkuttelee koiraita. Kuva: Jari Poutanen, Ruokavirasto. Lataa kuva isompana.

Vioitus

T. absoluta -koin toukat syövät kasvisolukkoa lehden sisällä tai varressa ja vähentävät siten kasvin yhteyttämistä. Toukat voivat elää myös tomaatin hedelmien pintakerroksessa ja tekevät hedelmistä siten kauppakelvottomia. Aikuiset koit eivät aiheuta kasviin vioitusta.

Elinkierto ja leviäminen

T. absoluta -koi naaras munii parittelun jälkeen kasvin pinnalle jopa 260 munaa. Munasta kuoriutuva toukka kaivautuu nopeasti lehden, varren tai hedelmän sisälle. Toukka koteloituu yleensä kasvin pinnalle tai maahan.

Koit lentävät lyhyitä matkoja kuten viljelmän sisällä tai viljelmien välillä.

Ulkomailta tuotavissa tomaatin hedelmissä on satunnaisesti T. absoluta -koin toukkia. Hedelmien mukana se voi päästä viljelmän läheisyyteen tai jopa viljelmälle asti.

Leviämisen estäminen ja torjunta

T.absoluta -koita ei saa esiintyä myytävissä tomaatin taimissa, mutta tomaatin hedelmille ei ole asetettu mitään rajoituksia.

Koska T.absoluta -koita ei ole havaittu Suomessa, ei sen torjunnasta meidän oloissamme ole kokemusta. Tällä hetkellä viljelijöiden kannattaa pyrkiä estämään T. absoluta -koin mahdollinen leviäminen viljelmälle.

T. absoluta -koin torjunnassa voidaan käyttää monia biologisia ja kemiallisia menetelmiä sekä muun muassa feromonipyydyksiä. Sen hävittämiseksi viljelmältä on kuitenkin pidettävä viljelytauko esimerkiksi talviaikaan. T. absoluta ei selviä avomaalla talvella.