Ansalive - 24 h metsätuhoojien kartoitus

Ruokavirasto kartoittaa ansoilla metsäpuiden karanteenituhoojia. Ne ovat vierasperäisiä tuhohyönteisiä, jotka voisivat Suomeen levitessään aiheuttaa haittaa metsäluonnolle ja metsätaloudelle.

Ansalivessä Ruokaviraston Youtube-kanavalla voit seurata mitä yhteen näistä ansoista päätyy kesän aikana. Ansassa on feromonia, joka houkuttelee erityisesti tukkijääräkoiraita. Lisäksi siinä on kuolevasta puusta lähteviä hajuaineita, jotka houkuttavat tukkijääriä. Kun jäärä tulee ansaan, se putoaa säiliöosaan, missä sitä odottaa eväs ja viihdyke: männynoksa ja puunpalanen.

Livestriimi:

Miksi tukkijääriä kartoitetaan?

Euroopan ulkopuoliset tukkijäärälajit ovat karanteenituhoojia, koska niiden mukana Suomen metsiin voisi levitä mäntyankeroinen. Tukkijäärät ovat mäntyankeroisen vektorihyönteisiä, jotka kuljettavat ankeroisia puusta toiseen syödessään ja muniessaan. Mäntyankeroinen on maailmanlaajuisesti yksi pahimmista männyn tuholaisista. Jos se leviäisi Suomeen, sillä olisi laajoja vaikutuksia metsäteollisuuteen ja erityisesti puutavaran vientiin, koska vastaanottajamaat asettaisivat Suomesta tuotavalle puutavaralle nykyistä tiukempia vaatimuksia.

Ansasta löytynyt tähän mennessä

Tästä voit seurata, mitä hyönteisiä ansaan on jo päätynyt:

  • Ei vielä löydöksiä.

Ruokavirasto kartoittaa ansoilla myös seuraavia karanteenituhoojia

Saarnenjalosoukko

Pronssijalosoukko

  • Suomeen levitessään erityisen haitallinen laji, koska sen isäntäkasvina on koivu. Toistaiseksi pronssijalosoukkoja esiintyy vain Pohjois-Amerikassa. Lue lisää pronssijalosoukosta.

Aasianrunkojäärä

Siperianmäntykehrääjä

Sivu on viimeksi päivitetty 19.7.2021