Ansalive - 24 h metsätuhoojien kartoitus

Ruokaviraston Youtube-kanavalla pyörinyt Ansalive - 24 h metsätuhoojien kartoitus on nyt päättynyt. Livestriimissä seurattiin ansaa, jonka avulla kartoitetaan metsäpuiden vierasperäisiä tuhohyönteisiä, jotka voisivat Suomeen levitessään aiheuttaa haittaa metsäluonnolle ja metsätaloudelle. Ansalive pyöri nyt ensimmäistä kertaa ja oli mielenkiintoinen kokeilu, joka mahdollisesti saa jatkoa ensi kesänä.

Ansassa oli feromonia, joka houkuttelee erityisesti tukkijääräkoiraita. Lisäksi siinä oli kuolevasta puusta lähteviä hajuaineita, jotka houkuttavat tukkijääriä. Kun jäärä tulee ansaan, se putoaa säiliöosaan, missä sitä odottaa eväs ja viihdyke: männynoksa ja puunpalanen.

Ansan löydökset

Ansaliven aikana ansaan ei tullut yhtään saalista. Syynä saattaa olla se, että pyydys myöhästyi parhaasta lentoajasta, siinä oli liikaa sisustusta tai siinä ei ollut tarpeeksi liukastetta, jolloin ansaan joutuneet ovat päässeet kiipeämään sieltä pois.

Siihen, että ansaan ei jäänyt jääriä kiinni, saattaa myös syynä olla, että feromoni tai sen osa oli huono. Kamera saatiin asennettua pyydykseen hyvin, mutta on mahdollista, että se on estänyt jäärien tulon yläkautta tai että pienten katkosten aikana on jäänyt näkemättä ansassa käyneitä jääriä.

Miksi tukkijääriä kartoitetaan?

Euroopan ulkopuoliset tukkijäärälajit ovat karanteenituhoojia, koska niiden mukana Suomen metsiin voisi levitä mäntyankeroinen. Tukkijäärät ovat mäntyankeroisen vektorihyönteisiä, jotka kuljettavat ankeroisia puusta toiseen syödessään ja muniessaan. Mäntyankeroinen on maailmanlaajuisesti yksi pahimmista männyn tuholaisista. Jos se leviäisi Suomeen, sillä olisi laajoja vaikutuksia metsäteollisuuteen ja erityisesti puutavaran vientiin, koska vastaanottajamaat asettaisivat Suomesta tuotavalle puutavaralle nykyistä tiukempia vaatimuksia.

Ruokavirasto kartoittaa ansoilla myös seuraavia karanteenituhoojia

Saarnenjalosoukko

Pronssijalosoukko

  • Suomeen levitessään erityisen haitallinen laji, koska sen isäntäkasvina on koivu. Toistaiseksi pronssijalosoukkoja esiintyy vain Pohjois-Amerikassa. Lue lisää pronssijalosoukosta.

Aasianrunkojäärä

Siperianmäntykehrääjä

Sivu on viimeksi päivitetty 1.9.2021