Karanteenituhoojat

Karanteenituhoojat ovat kasvitauteja ja tuholaisia, joita ei saa esiintyä kasvintuotannossa, myytävissä tai maahantuotavissa kasveissa, metsissä, kotipuutarhoissa eikä viheralueilla. Ne ovat kasvintuhoojia, jotka aiheuttavat merkittäviä haittoja kasvintuotannolle, metsätaloudelle tai ympäristölle.

Karanteenituhoojat ovat pääasiassa EU:n ulkopuolella esiintyviä kasvintuhoojia, joiden leviäminen EU:n alueelle pyritään estämään. Osa karanteenituhoojista esiintyy jo EU:n alueella, ja niiden leviämistä pyritään rajoittamaan. Karanteenituhoojat on lueteltu kasvinterveyslainsäädännössä. Jos karanteenituhooja löydetään Suomesta, Ruokavirasto tai ELY-keskus määrää toimenpiteet, joilla tuhooja hävitetään.

Suomelle merkittävimmistä karanteenituhoojista löydät tietoa näiltä sivuilta. Valitse tuhooja sivun vasemman reunan linkistä. Mobiiliversiossa klikkaa hampurilaiskuviota sivun vasemmasta yläkulmasta, ja sen jälkeen vielä otsikkoa Karanteenituhoojat.

Ilmoitusvelvollisuus

Jos löydät tai epäilet löytäneesi karanteenituhoojan, ilmoita siitä välittömästi Ruokavirastoon osoitteeseen: kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Tämä on kaikkien yritysten ja kansalaisten lakisääteinen velvollisuus.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 14.5.2020