Karanteenituhoojat

HUOM. Kasvintuhoojasivustoa päivitetään, koska EU:n kasvinterveyslainsäädäntö on muuttunut 14.12.2019. Lue lisää mm. omavalvonnasta ja kasvipassin käyttöön tulevista muutoksista. 

Karanteenituhoojat ovat kasvitauteja ja tuholaisia, joita ei saa päästää leviämään viljelyksille eikä luontoon. Ne aiheuttavat merkittävää vahinkoa kasvintuotannolle ja metsätaloudelle sekä luonnolle. Karanteenituhoojat on määritelty EU:n kasvinterveyslainsäädännössä. Useimmat karanteenituhoojat esiintyvät EU:n ulkopuolisissa maissa, ja niiden leviäminen EU:n alueelle pyritään estämään kasvien tuontikielloilla, -vaatimuksilla ja tarkastuksilla maahan saapumisen yhteydessä. Jos karanteenituhooja löydetään Suomesta, Ruokavirasto tai ELY-keskus määrää sille hävittämistoimenpiteet.

Suomelle merkittävimmistä karanteenituhoojista löydät tietoa näiltä sivuilta. Valitse tuhooja sivun vasemman reunan linkistä. Mobiiliversiossa klikkaa hampurilaiskuviota sivun vasemmasta yläkulmasta, ja sen jälkeen vielä otsikkoa Karanteenituhoojat.

Ilmoitusvelvollisuus

Karanteenituhoojia ei saa esiintyä kasvintuotannossa, myytävissä tai maahantuotavissa kasveissa, eikä luonnossa. Karanteenituhoojien havainnoista ja epäilyistä pitää viipymättä ilmoittaa Ruokavirastoon. Tämä on myös lakisääteinen velvollisuus. Ilmoita tuhoojahavainnosta tai epäilystä sähköpostitse osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.3.2020