Aitosyöpä

Aitosyöpä on laatutuhooja tietyillä hedelmä- ja marjakasveilla (katso isäntäkasvit).Taudin oireita ei saa olla näiden kasvilajien myytävissä kasveissa tai lisäysaineistossa.

Aitosyöpä on Agrobacterium tumefaciens -bakteerin aiheuttama kasvitauti, joka pystyy infektoimaan sekä puuvartisia että ruohovartisia lajeja yli 60 eri heimosta. Aitosyöpää esiintyy ympäri maailman. Suomessa sen levinneisyydestä ei ole tarkkoja tietoja. Aitosyöpä voi aiheuttaa merkittäviä satotappioita etenkin monivuotisilla puuvartisilla lajeilla.

Isäntäkasvit 

  • Isäntäkasvit, joilla aitosyöpä on laatutuhooja
    • omena, päärynä, luumu, imeläkirsikka, hapankirsikka
    • Vaccinium-suvun kasvit
    • persikka, aprikoosi, manteli, japaninluumu, kvitteni, saksanjalopähkinä

Oireet

Kasvaimen kaltaiset rakenteet juurissa ja versojen tyvellä.

Kasvainmaisia muodostumia viiniköynnöksellä (suuri kuva).Oireet viiniköynnöksellä. Kuva: 

Elinkierto

Agrobakteeri tunkeutuu isäntäkasvin juuristoon tai versoon vahingoittuneen osan kautta. Kasvain muodostuu infektoituneen kasvin juuristoon tai verson tyvelle. Bakteerit vapautuvat kasvaimen pinnalta maaperään talvehtimaan.

Leviäminen

Infektoituneiden kasvien ja maa-aineksen välityksellä. Aitosyöpä säilyy maaperässä useita vuosia.

Leviämisen estäminen ja torjunta

  • Taimiaineiston tuotannossa tulee käyttää tervettä lisäysaineistoa ja noudattaa hyvää viljelyhygieniaa.
  • Myytävän ja maahantuotavan taimiaineiston pitää täyttää lainsäädännön vaatimukset.
  • Taimiaineiston tuotannossa kasvit tarkastetaan omavalvontana ja noudatetaan laatutuhoojalle asetettuja vaatimuksia.
  • Aitosyövän torjuntaan ei ole kaupallisia valmisteita. Sairaat kasvit tulee hävittää kasvualustoineen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 27.8.2020