Thrips setosus -ripsiäinen

Thrips setosus on Japanista kotoisin oleva tuholainen, jota havaittiin Euroopasta ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja Suomesta vuonna 2018. Euroopassa sitä esiintyy ainakin kasvihuoneissa ja avomaalla kasvatettavissa hortensioissa.

Thrips setosus ei ole karanteenituhooja, joten siitä ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastoon. Myytävässä taimiaineistossa sitä ei kuitenkaan saa esiintyä.

Isäntäkasvit

  • Tärkein isäntäkasvi on hortensia.
  • Muita Suomen kannalta huomioitavia isäntäkasveja ovat esimerkiksi paprika, kurkku, tomaatti, munakoiso ja peruna.
  • Isäntäkasveina myös koristekasveja kuten tupakka, talvio, daalia, jaloritarinkukka (amaryllis), iiris, helokki ja luonnonkasvit kuten nokkonen.

Levinneisyys

  • Alkuperä Japani ja Korea
  • Todettu myös muun muassa Hollannista, Kroatiasta, Ranskasta, Saksasta, Suomesta ja Yhdysvalloista.

Tuntomerkit

Aikuiset ripsiäiset ovat 1,2 mm pituisia. Naaraat ovat väriltään tummia ja koiraat keltaisia. Ripsiäispopulaatiossa on naaraita huomattavasti koiraita enemmän.

Vioitus

Laji ei todennäköisesti aiheuttaisi merkittäviä suoria taloudellisia vaikutuksia. Se vioittaa kasvien lehtiä, mutta ei syö siitepölyä, kuten useimmat ripsiäislajit. Voi aiheuttaa vioituksia ainakin hortensia lehtiin.

Voi levittää (vektori) tomaatin pronssilaikkuvirusta (Tomato spotted wilt virus, TSWV).

Elinkierto ja leviäminen

T. setosus imee pääasiassa lehtiä. Vaikka ripsiäinen imee myös kukkia, niin siitepölyä se ei syö.

Lajin elinkierto on nopea ja se lisääntyy tehokkaasti. Ripsiäispopulaatio voikin kasvaa hyvin nopeasti suureksi.

Lajin alkuperäisen levinneisyysalueeseen kuuluvan Hokkaidon ja Suomen ilmastovertailun (CLIMEX) perusteella on mahdollista, että laji voisi asettua Suomessa myös avomaalle.

Leviämisen estäminen ja torjunta

T. setosus leviää pääasiassa hortensian taimien ja ruukkukasvien mukana. Hortensian taimet on turvallisinta kasvattaa erillisessä tilassa, jotta mahdolliset ripsiäiset eivät pääse leviämään muihin kasvihuoneosastoihin. Muualla kasvatettuja valmiita hortensioita ei kannata tuoda kasvihuoneviljelmälle lainkaan ripsiäisten leviämisriskin takia.

Ripsiäisten torjunnasta kannattaa kysyä lisätietoja biologisten torjuntaeliöiden ja kasvinsuojeluaineiden myyjiltä.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.6.2022