Kasvinterveyden valvonta

HUOM. EU:n kasvinterveyslainsäädäntö uudistuu 14.12.2019 alkaen. Lue lisää mm. omavalvonnasta ja kasvipassin käyttöön tulevista muutoksista.

Kasvinterveyden valvonta tarkoittaa karanteenituhoojien leviämisen estämiseksi tehtäviä tarkastuksia viljelmillä, myymälöissä sekä maahantuonnissa ja viennissä. Karanteenituhoojia ovat kasvinterveyslainsäädännössä luetellut kasvitaudit ja tuholaiset. Jos tarkastuksessa todetaan karanteenituhooja, määrää Ruokavirasto tai ELY-keskus toimenpiteet tuhoojan torjumiseksi. Karanteenituhoojista voit lukea lisää täältä.

Kasvintuotannossa karanteenituhoojia valvotaan puutarhakasvien taimituotannossa, hedelmätarhoilla sekä perunan tuotannossa. Erityisesti puutarhakasvien taimiaineiston ja siemenperunan puhtaus tuhoojista on tärkeää karanteenituhoojien leviämisen estämiseksi. Viljelmien lisäksi tuhoojia kartoitetaan metsissä.

Karanteenituhoojien lisäksi tuotantopaikoilla valvotaan kasvinterveys- ja taimiaineistolainsäädäntöön perustuvien velvoitteiden noudattamista sekä taimiaineistolainsäädännön mukaisten laatu- ja merkintävaatimusten täyttymistä.

Tarkastuksia tekevät Ruokaviraston ja ELY-keskusten kasvintarkastajat Ruokaviraston valtuuttamat tarkastajat. Tarkastustoimintaa ohjaa Ruokaviraston kasvinterveysyksikkö.


Yhteydenotot: kasvinterveys@ruokavirasto.fi