Kasvipassi

Lähes kaikki metsäpuiden taimituottajat ja siementen karistajat ovat kasvipassivelvollisia. Heidän tulee kuulua kasvinsuojelurekisteriin. Metsänviljelyaineiston toimittajarekisteriin kuuluvat toimijat kuuluvat automaattisesti myös kasvinsuojelurekisteriin. Kasvinsuojelurekisterinumero on sama kuin metsänviljelyaineiston toimittajarekisterinumero.

Koivuntaimia lukuun ottamatta muut tärkeimmät metsäpuiden taimet ja männyn siemenet pitää varustaa säädösten mukaisilla kasvipassimerkinnöillä, kun niitä markkinoidaan toisille toimijoille tai metsänomistajille.

Kasvipassivaatimukset tarkistetaan toimipisteen tarkastuksen yhteydessä. Vaatimusten mukaan taimitarhan ja käpy- tai siemenvaraston hoitajan pitää olla tietoinen siitä, milloin metsänviljelyaineiston markkinoinnissa on käytettävä kasvipassia (katso oheinen taulukko). Toimijan pitää myös pystyä selvittämään, mistä metsänviljelyaineistoerät löytyvät. Pienissä kohteissa suullinen kuvaus on riittävä, mutta isommissa kohteissa tätä varten tarvitaan kartta tai kaavio. Toisilta toimijoilta vastaan otetun metsänviljelyaineiston kasvipassi täytyy säilyttää vähintään vuoden ajan. Lisäksi toimijan täytyy tarkkailla kasvintuhoojien esiintymistä.

Kasvit, joilla vaaditaan kasvipassi EU:n sisämarkkinoilla

Kasvin nimi

Kasvipassi

 

Tieteellinen

Suomalainen

Ammattim.

viljely

Tukku-

myynti

Huom.

Abies

Pihtakuuset

A,P,T

   

Larix

Lehtikuuset

A,P,T

   

Picea

Kuuset

A,P,T

   

Pinus

Männyt

A,P,T,S

   

Populus

Haavat, poppelit

A,P,T

   

Pseudotsuga

Douglaskuuset

A,P,T,S

   

Quercus

Tammet

A, P,T

   

Sorbus

Pihlajat

A, SP,T

A,L,T

ZP/A, E, F, FI,

IRL, I, P, UK

Tsuga

Hemlokit

A, P,T

   

A = astia- ja paakkutaimet L= leikkokukat ja –oksat P =pistokkaat

S = siemenet SP = siitepöly T = taimet