Siemen

Siemen on tärkeä tuotantopanos kaikille viljelijöille. Hyvälaatuinen siemen on menestyvän kasvintuotannon perusta. Sertifioidun siemenen tuotantoala on vuosittain noin 36 000 ha ja tämä tuotanto varmistaa, että viljelijöiden käytössä on Suomen kasvuolosuhteisiin soveltuvia lajikkeita ja niiden siemeniä. Siemenlainsääntö edistää korkealaatuista kasvintuotantoa ja turvaa siementuotannon.

Sertifioidulla siemenellä onnistut!
Katso video myös Youtubesta: https://youtu.be/1FDBu8EuObg

Sertifioitu siemen on

  • lajikepuhdasta
  • hukkakauratonta
  • hyvin itävää
  • ei haitallisia rikkasiemeniä
  • ei haitallisia kasvitauteja

Kaikki myynnissä ja markkinoilla olevan kylvötarkoitukseen käytetyn siemenen on oltava sertifioitua. Tämä koskee myös internet-myyntiä. Sertifioitu tarkoittaa Ruokaviraston virallisesti tarkastamaa ja hyväksymää. Lajikkeen pitää olla lajikeluettelossa. Siemenen sertifioinnin ja markkinoinnin edellytyksenä ovat seuraavat toimenpiteet: 

  • Siemenviljelijällä on sopimus lajikkeen omistajan kanssa
  • Ruokavirasto toteaa kantasiemenkelpoisuuden
  • Siemenviljelykselle tehdään virallinen viljelystarkastus
  • Ruokavirasto tarkastaa kantasiemenen lajiketaitouden koekentällä
  • Siemenerän käsittely ja kunnostus siemenpakkaamolla
  • Siemenerän pakkaaminen Ruokaviraston hyväksymässä pakkaamossa
  • Ruokaviraston viralliset laboratoriotutkimukset (puhtaus, muut lajit, itävyys, kasvitaudit, kosteus)
  • Ruokavirasto hyväksyy markkinoitavat erät
  • Vakuustodistusten painaminen ja kiinnitys myyntipakkauksiin.

Ruokaviraston tekemät tarkastukset ja tutkimukset ovat maksullisia. Ruokavirasto valvoo markkinoilla olevaa siementä eli tekee siemenkaupan markkinavalvontaa.