9. Peltokasvipalkkio 2022

Julkaisupäivä: 24. maaliskuuta 2022
Etusivulle Viljelijätukien hakuopas 2021
Siirry edelliseen 8. Luonnonmukaisen tuotannon korvaus 2021
Siirry seuraavaan 10. Kansalliset peltotuet 2021

9.1 Peltokasvipalkkion hakeminen

Hae peltokasvipalkkiota vuoden 2021 päätukihaussa joko

Tee tärkkelysperunan ja sokerijuurikkaan viljelysopimus viimeistään 15.6.2021. Toimita kopio viljelysopimuksesta sähköisen tukihakemuksen liitteenä tai paperilla kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle viimeistään 15.6.2021.

Sokerijuurikkaan viljelijöiden saama todistus sokerijuurikkaan viljelysopimuksesta hyväksytään viljelysopimukseksi.

9.2 Palkkiokelpoiset kasvit

Palkkiokelpoisia kasveja ovat seuraavat syksyllä 2020 kylvetyt ja viimeistään 30.6.2021 kylvettävät kasvit.

 • Valkuaiskasvit: syysrapsi, syysrypsi, kevätrapsi, kevätrypsi, auringonkukka, öljypellava, ruistankio, härkäpapu, öljyhamppu (ks. öljyhampun tarkemmat tukiehdot Viljelijätukien hakuoppaan Kasvien ilmoittaminen luvusta 4), peltoherne (eli ruoka- ja rehuherneet) ja makea lupiini.
  • Lupiinin lajike on ilmoitettava aina, myös jos sitä käytettään seoksena. Jos ilmoitat lajikkeeksi muu tukikelpoinen lajike, anna lajikkeen nimi lisätietokentässä. Jos lajike ei ole tukikelpoinen, tuki hylätään.
  • o Lupiinin lajike oikeuttaa tukeen, jos se on hyväksytty jonkin EU:n jäsenmaan virallisessa lajikeluettelossa ja on makea. Tukikelpoisia lajikkeita ovat esimerkiksi Amiga, Boruta, Boregine, Haags Blaue, Energyz ja Sonet. Lajikeluettelo löytyy EU:n virallisen lehden numerosta C13, joka on julkaistu 11.1.2019, sekä Viljelykasvien yleisen lajikeluettelon 37. kokonaispainoksen täydennysosista. Lupiini on kohdissa 37–39. Lehti on saatavilla internetistä osoitteesta https://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html?locale=fi
  • Lupiinin tukikelvottomat karvaat (kitkerät) lajikkeet on merkitty lajikeluetteloon koodilla 13.
  • Säilytä lupiininsiementen vakuustodistus ja ostokuitti. Niistä katsotaan kylvetyn siemenen alkuperä mahdollisessa valvonnassa. Ellei vakuustodistusta ja ostokuittia ole, osoita siementen alkuperä muulla luotettavalla tavalla.
 • Ruis, siemensadonkorjuuvuonna
 • Sokerijuurikas, joka on viljelty sokerintuotantoon ja josta on viljelysopimus sokerijuurikasteollisuuden kanssa
 • Tärkkelysperuna, josta on viljelysopimus perunatärkkelysteollisuuden kanssa. Tärkkelysperunan omaa siemenlisäysalaa ei saa sisällyttää tärkkelysperunan viljelysopimukseen. Ilmoita tärkkelysperunan siemenlisäys omana kasvulohkona tai kasvulohkoina. Tärkkelysperunan tuotannolla ei tarkoiteta perunahiutaletuotantoa.
 • Ihmisravinnoksi käytettävät avomaanvihannekset AB-tukialueella: Tarhaherne (tarhaherneisiin kuuluvat silpo-, silpoydin-, sokeri- ja taittoherne, jotka korjataan tuleentumattomina), pensaspapu, valko- eli keräkaali, kiinankaali, kukkakaali, porkkana, lanttu, nauris, mukulaselleri, palsternakka, purjo, avomaankurkku, kurpitsa, pinaatti, raparperi, punajuurikas ja keltajuurikas, ruokasipuli (sis. punasipuli ja jättisipuli), punakaali, savoijinkaali (kurttukaali), ruusukaali, parsakaali, kyssäkaali, lehtiselleri, lamopinaatti, retiisi, salaatti (Lactuca-suku), salaattisikurit (Cichorium-suku), salaattifenkoli, kesäkurpitsa, lehtikaali, valkosipuli, piparjuuri, maa-artisokka, meloni, lehtimangoldi, latva-artisokka ja parsa.

9.3 Peltokasvipalkkion ehdot

 • Olet aktiiviviljelijä, ikä ei ole rajoittava tekijä
 • Lohko, jolle haet palkkiota, tulee olla hallinnassasi 15.6.2021
 • Pienin peltokasvipalkkioon oikeuttava kasvulohko on 0,05 hehtaaria
 • Peltokasvipalkkio voidaan maksaa myös tukioikeudettomille hehtaareille
 • Peltokasvipalkkiota ei myönnetä sellaiselle alalle, jolla viljelykasvin juuret eivät ole yhteydessä maaperään
 • Olet toimittanut kuntaan kopion tärkkelysperunan- ja sokerijuurikkaan viljelysopimuksesta viimeistään 15.6.2021
 • Viljelet palkkioon oikeuttavia kasveja täydentävien ehtojen mukaisesti. Täydentävien ehtojen oppaan löydät internetosoitteesta ruokavirasto.fi/viljelijaoppaat → Täydentävät ehdot.

9.4 Seoskasvustot

 • Valkuaiskasvien seokset viljojen kanssa eivät ole tukikelpoisia
 • Voit kuitenkin käyttää peltoherneellä pienen määrän viljaa tukikasvina. Pienenä määränä voidaan pitää alle 10 % osuutta kasvustosta.
 • Peltokasvipalkkioon oikeuttavien valkuaiskasvien seokset ovat palkkiokelpoisia. Ilmoita tällainen seos kasvikoodilla Seoskasvusto, herne/härkäpapu/makea lupiini/öljykasvit, vaikka seos sisältäisi vain kahta edellä mainituista.

9.5 Peltokasvipalkkion määrä

Peltokasvipalkkiota myönnetään vuosittain enintään 16,9 milj. euroa palkkiokelpoisten hehtaarien perusteella.

Palkkio per hehtaari lasketaan jakamalla kasviryhmälle vahvistettu enimmäismääräraha kasvin tai kasviryhmän palkkiokelpoiseksi todetulla kokonaisalalla.

Taulukossa 1 arvioituja palkkion tasoja tarkennetaan marras-joulukuussa, kun valvonnat on saatettu päätökseen ja lopulliset palkkiokelpoiset kasvien tai kasviryhmien pinta-alat ovat tiedossa. Palkkion tasoja voidaan edelleen tarkentaa keväällä 2022, jos määrärahoja näyttäisi jäävän käyttämättä. Tavoitteena on maksaa määrärahat mahdollisimman tarkasti viljelijöille.

EU:n tuotantosidonnaisia tukia ovat peltokasvipalkkio, lypsylehmäpalkkio, nautapalkkio sekä lammas- ja vuohipalkkiot. Suomi on jakanut kansallisesti EU:n tuotantosidonnaiset tuet 22 eri toimenpiteeseen. Yksittäinen toimenpide perustuu eläin- tai kasviryhmään ja/tai tukialueeseen. Jokaiselle toimenpiteelle on varattu tietty määräraha. Tarkoitus on, että palkkiot myönnetään nykyisin ehdoin ja määrärahoin vuoteen 2021 asti. Määrärahoja on kuitenkin mahdollista siirtää toimenpiteiden välillä. Maa- ja metsätalousministeriö voi tehdä päätöksen varojen siirrosta vuosittain ennen maksujen alkamista. Mahdollisesta päätöksestä tiedotetaan osoitteessa mmm.fi.

Taulukko 1: Peltokasvipalkkioon sisältyvät enimmäismäärät ja arvioidut hehtaaritasot (ennen mm. edellä mainittuja mahdollisia määrärahojen siirtoja).

 

milj. €

€/ha

Valkuaiskasvit

9,00

115

Ruis

1,50

75

Sokerijuurikas

1,50

125

Tärkkelysperuna

3,70

550

Avomaanvihannekset, vain AB-tukialue

1,20

130

Peltokasvit yhteensä

16,9

-

Siirry seuraavaan 10. Kansalliset peltotuet 2021