Vipuneuvoja tarkistaa myyntikasvivaatimuksen

Päätukihaun Vipuneuvojan tarkisteissa on myyntikasvitarkiste. Tarkiste koskee niitä tiloja, jotka ovat käyttäneet pääosan sadosta omille tavanomaisille eläimille.

Tarkiste näkyy Vipuneuvojassa, jos

  • tilallasi on ollut vuonna 2017 luonnonmukaisen tuotannon sitoumus, vaikka sitoumus olisi korvattu uudella vuosina 2018–2021.
  • tilallasi ei ole voimassa olevaa luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumusta
  • olet sitoumushakemuksellasi ilmoittanut, ettet noudata myyntikasvivaatimusta, koska pääosa sadosta käytetään omien tavanomaisten eläinten rehuksi

Tarkiste näyttää sitoumuksellesi vuonna 2022 ilmoittamiesi myyntikasvien määrän ja vaadittavien myyntikasvien määrän, joka on 30 % hakemushetken sitoumusalasta. Tarkiste ei kuitenkaan huomioi sellaisia lisäaloja, jotka eivät ole olleet luomusitoumuksella viime vuonna, korvauskelpoisuuden vaihtoja tai muita lohkomuutoksia, joita ei ole vielä päivitetty sitoumuksesi tietoihin. ELY-keskuksen käsittelijä voi lisätä hakemasi lisäalat sitoumuksellesi vasta päätukihakemuksen palauttamisen jälkeen.

Tarkiste näkyy tilallasi myös, vaikka olet ilmoittanut kotieläimet jo luomuvalvontaan, mutta sitoumuksesi tietoja ei ole vielä päivitetty. Lopullisesti myyntikasvivaatimus tarkistetaan syksyllä 2022, jolloin huomioidaan myös lisäalat ja muut tietojen muutokset.

Saat tarkistettua vaaditun myyntikasvimäärän, kun kerrot lopullisen sitoumusalasi 0,3:lla. 

Esimerkki

Sitoumusalasi oli viime vuonna 50 hehtaaria. Vuokralohkoja poistui hallinnastasi 5 hehtaaria, mutta olet hakenut sitoumukselle 10 hehtaaria lohkoja, jotka eivät olleet viime vuonna kenenkään luomusitoumuksella. Päätukihaussa lisäalat eivät näy sitoumuslohkoina, joten sitoumusalana näkyy 45 hehtaaria.

Vaadittu myyntikasvien määrä on tällöin (45 ha + 10 ha) x 0,3 = 16,5 ha.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.5.2022