Maatalousluonnon monimuotoisuuden oppaat

Tutustu kattavaan tietopakettiin maatalousluonnon monimuotoisuudesta!

Opi huolehtimaan luonnosta – samalla kehität maatilaasi ja sen kannattavuutta

Tutustu kattavaan tietopakettiin maatalousluonnon monimuotoisuudesta!

Tietopaketti sisältää käytännönläheistä tietoa luonnon monimuotoisuuden hyödyistä ja tunnistamisesta maatilalla, antaa apua tekemisen hetkiin sekä vinkkaa rahoitusmahdollisuuksista.

Lue Luonnon monimuotoisuus maatilalla -tietopaketti (klikkaa Kirjaudu vierailijana -tunnusta) 

Tulosta tietopaketti Ruokaviraston verkkosivustolta

Miten viljelijät edistävät luonnon monimuotoisuutta tiloillaan?

Luonnon monimuotoisuuden tukeminen on arkipäivää monilla tiloilla. Siitä huolehtimalla viljelijät parantavat eläinten ja kasvien elinoloja, ja samalla työllä säilytetään suomalaista kulttuuriperimää, kuten perinteisiä maalaismaisemia ja kotimaisia alkuperäisrotuja.

Viljelijöille tämä työ korvautuu tasaisilla ja hyvillä sadoilla, eläinten hyvinvointina ja yrityksen kestävyytenä erilaisia kriisitilanteita vastaan. Luonnosta huolehtiminen on siis tilan kannattavuuden parantamista ja samalla kehitetään sekä oman tilan että koko maaseudun imagoa.

Kiersimme kolmella tilalla jututtamassa viljelijöitä siitä, miten he kokevat ympäristön eteen tehtävän työn – katso videot!

Oletko kiinnostunut perinnebiotoopeista?

Perinnebiotoopit ovat kaikkein uhanalaisimpia luontotyyppejä Suomessa, ja huomattava osa Suomen uhanalaisista kasvi- ja hyönteislajeista elää perinnebiotoopeilla. Hoitamalla perinnebiotooppeja turvaat uhanalaisen luonnon säilymistä.

Jos kaipaat apua perinnebiotoopin luontotyypin tunnistamiseen tilallasi tai apua perinnebiotoopin hoitamiseen, perehdy materiaaliin perinnebiotoopeista. 

Lue Perehdy perinnebiotooppeihin -tietopaketti (klikkaa Kirjaudu vierailijana -tunnusta)

Tulosta tietopaketti Ruokaviraston verkkosivustolta

Opiskeletko maatalousalaa?

Voit saada opintopisteitä Luonnon monimuotoisuus -tietopaketin opiskelusta.

Lue lisää Seinäjoen ammattikorkeakoulun avoimen opintotarjonnan kurssista Luonnon monimuotoisuus maatilalla (2 opintopistettä), ja pääset soveltamaan oppimaasi!

Sivu on viimeksi päivitetty 28.9.2022