Verkkotentti

Ympäristökorvauksen koulutusvaatimus ei ole enää voimassa.

Ympäristösitoumuksen koulutusvaatimus 1.5.2020 alkaen

Ehto ympäristösitoumuksen koulutusvaatimuksesta oli voimassa 30.4.2020 saakka ja on siis päättynyt 1.5.2020 alkaen. Vipu-palvelusta on poistettu verkkotentin linkki, koska vaatimus ei ole enää sitoumuksen jatkovuotena tai -vuosina voimassa. 1.5.2020 alkaen on voimassa ympäristösitoumuksen jatkovuosi, jolloin koulutusvaatimusta ei tarvitse enää kenenkään suorittaa.  

Vuoden 2020 ympäristösitoumuksen maksuihin ei tehdä vähennyksiä, vaikka koulutusvaatimusta ei olisi suoritettu.

Ympäristösitoumuksen koulutusvaatimus 30.4.2020 saakka

Ympäristökorvauksen ravinteiden tasapainoinen käyttö -toimenpiteen ehtona on koulutusvaatimus. Voit suorittaa koulutusvaatimuksen joko verkkotentillä tai yhden päivän mittaisella, paikallisten maaseutuelinkeinoviranomaisten, ELY-keskusten ja sidosryhmien yhteistyössä järjestämällä koulutuksella.

Viime vuosina valvonnoissa on havaittu paljon ympäristötuen sitoumusehtojen laiminlyöntejä. Tämän vuoksi komissio edellyttää ympäristökorvaukseen sitoutuneilta viljelijöiltä kouluttautumista.

Verkkotentti Vipu-palvelussa

Voit suorittaa ympäristösitoumuksen koulutusvaatimuksen mukaisen verkkotentin Vipu -palvelussa. Verkkotenttiin pääset Vipu-palvelun etusivulta Ajankohtaiset asiat -kohdasta. Tentin voi suorittaa ympäristökorvaukseen sitoutunut viljelijä tai tilanhoidosta vastaava henkilö.

Käytä internetselaimen uusinta versiota varmistaaksesi tentin moitteeton toiminta. Vältä sulkemasta selainta kesken tentin suorittamisen. Jos suljet selaimen kesken tentin suorittamisen, tentti keskeytyy ja se on aloitettava alusta. 

Tentin yrityskertoja ei ole rajattu. Läpäiset tentin vastaamalla oikein 15 kysymykseen. Saamasi pistemäärä selviää tentin lopussa yhteenvetosivulta. Tallenna tai tulosta yhteenvetosivu itsellesi ja säilytä se muiden ympäristökorvauksen asiakirjojen kanssa. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä sähköpostiosoitteeseen ymparistokorvaustentti(at)ruokavirasto.fi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Pitääkö tentin jälkeen tuleva yhteenveto säilyttää?

Halutessasi voit tulostaa tai tallentaa yhteenvedon, mutta sen säilyttämistä ei edellytetä. Tieto hyväksytysti suoritetusta tentistä tallentuu hallinnon tietoon. 

Saanko tentin suorittamisesta vahvistuksen sähköpostiini?

Saat heti tentin tehtyäsi tiedon siitä, onko tenttituloksesi hyväksytty vai hylätty. Tentin suorittamisesta ei tule vahvistusta sähköpostiin. Näet tiedon suorituksestasi Vipu-palvelussa kohdassa Maatila --> Sitoumukset ja sopimukset. 

Tentin tekemisessä oli teknisiä ongelmia. Miten toimin?

Tentti toimii parhaiten internetselainten uusimmilla versioilla. Päivitä selaimesi (esimerkiksi Mozilla Firefox tai Internet Explorer) uusimpaan versioon.  

Olen tilanhoidosta vastaava, mutta en maatilan ensisijainen viljelijä. Voinko tehdä tentin?

Kyllä voit. Tentin tekijän ei tarvitse olla ensisijainen viljelijä.  

Vipu-palvelussa on edelleen ilmoitus siitä, että ympäristökorvauksen tentti on auki. Olen jo suorittanut tentin hyväksytysti. Mitä teen?

Ilmoitus tentistä näkyy kaikille Vipu-palvelun käyttäjille. Jos suoritit tentin hyväksytysti, asia on kunnossa.  

En päässyt läpi tentistä. Mitä teen?

Voit yrittää tentin suorittamista uudelleen. Tentin yrityskertoja ei ole rajattu.  

En halua tehdä tenttiä tietokoneella. Voinko suorittaa koulutuksen muulla tavoin? 

Voit suorittaa koulutusvaatimuksen osallistumalla yhden päivän mittaiseen koulutukseen, jonka järjestävät paikalliset maaseutuelinkeinoviranomaiset, ELY-keskukset ja sidosryhmät. Jos osallistut koulutukseen, sinun ei tarvitse tehdä verkkotenttiä. 

Voinko suorittaa koulutuksen 30.4.2018 jälkeen?

Voit suorittaa koulutuksen myös 30.4.2018 jälkeen. Koulutus kannattaa kuitenkin suorittaa ajallaan. Jos et täytä koulutusvaatimusta ajoissa, ravinteiden tasapainoisen käytön korvaustasi vähennetään.  

Siirrän ympäristösitoumukseni toiselle maatilalle. Pitääkö minun suorittaa koulutus?

Pitää suorittaa, koulutusvaatimus on tuenhakijalle henkilökohtainen vaatimus. Sitoumuksen vastaanottavan maatilan pitää täyttää koulutusvaatimus 30.4.2019 mennessä.

Jos siirrät sitoumuksesi 30.4.2018 jälkeen, sinun pitää täyttää koulutusvaatimus 30.4.2019 mennessä

Jos tilalla tehdään sukupolvenvaihdos ennen 30.4.2018, eikä luopuja ole tehnyt tenttiä, pitääkö tilan jatkajalla olla koulutus suoritettuna 30.4.2018 mennessä?

Jatkajan pitää täyttää koulutusvaatimus viimeistään 30.4.2019.

Jos tilalla tehdään sukupolvenvaihdos  30.4.2018 jälkeen, pitääkö luopujan suorittaa koulutus 30.4.2018 mennessä? Pitääkö myös jatkajan suorittaa koulutus?

Jos sukupolvenvaihdos muu hallinnan siirto tehdään 30.4.2018 jälkeen, sekä luopujan että jatkajan pitää täyttää koulutusvaatimus. Jatkajan pitää täyttää koulutusvaatimus 30.4.2019 mennessä. 

Koulutusvaatimuksen täyttämisessä on kyse henkilökohtaisesta vaatimuksesta ja koulutuksella pyritään varmistamaan, että myös jatkaja on tutustunut sitoumusehtoihin. 

Sivu on viimeksi päivitetty 27.4.2021