Perunateollisuuden sivuvirtojen kasvinterveysriskit

Tavoitteet:

Hankkeen päätavoitteena on tukea suomalaisen elintarvikeketjun kilpailukykyä ja biologisten riskien hallintaa sekä tehostaa orgaanisen aineen kiertoa maataloudessa ja siten vähentää siitä syntyvää hukkaa ja jätettä.

Tarkoituksena on lisätä tietoa ja ymmärrystä perunateollisuuden sivuvirtojen kasvinterveysriskeistä, sekä ennaltaehkäistä vaarallisten kasvintuhoojien leviämistä perunantuotantoon.

Hankkeessa saatujen tulosten perusteella pystytään arvioimaan ja ohjeistamaan erilaisten sivuvirtojen käyttöä kierrätysravinteina, sekä arvioimaan ja kehittämään alaan liittyvää lainsäädäntöä.

Hankkeessa tehdään kirjallisuusselvitys, jossa keskitytään erityisesti arvioimaan sitä, ovatko nykyisen lannoitelainsäädännön edellyttämät perunateollisuuden sivutuotteiden käsittelyvaatimukset riittävän tehokkaita ennaltaehkäisemään vaarallisten kasvintuhoojien leviämistä perunantuotantoon.

Selvityksen pohjalta arvioidaan tärkkelysperunateollisuuden eri käsittelyjen vaikutuksia kasvintuhoojien selviämiseen perunan solunesteessä, validoidaan käytännön valvontatyöhön menetelmiä perunasyövän testaamiseksi peruna- ja maanäytteistä sekä selvitetään perunateollisuuden sivuvirtojen soveltuvuus tutkimusmatriisiksi.

Asiasanat:

kasvinsuojelu, kasvinterveys ja kasvitaudit, kiertotalous, riskien hallinta, riskinarviointi

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Liisa Maunuksela, FT, tutkimusjohtaja

Ruokaviraston hankevastaavat:

Liisa Maunuksela, FT, tutkimusjohtaja;
Mikko Lehtonen, tutkija

Yhteistyötahot:

Luonnonvarakeskus (Luke);
Perunantutkimuslaitos (Petla);
alan yritykset

Hankkeen vaihe:

Käynnissä

Aloitusvuosi:

2019

Lopetusvuosi:

2020

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

maa- ja metsätalousministeriö;
Ruokavirasto;
Luonnonvarakeskus (Luke);
Perunantutkimuslaitos (Petla);
Finnamyl Oy;
Evijärven peruna Oy;
Jepuan Peruna;
Pohjolan Peruna