Brexitin vaikutukset eläinlääkärin ammatinharjoittamiseen Suomessa

Brexit tarkoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan eroa Euroopan Unionista. Yhdistynyt kuningaskunta (UK, jäljempänä myös Britannia) on 29.3.2017 jättänyt ilmoituksen aikomuksestaan erota Euroopan Unionista perussopimuksen artiklan 50 mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että ellei erilliseen erosopimukseen päästä ennen 30.3.2019 tai ellei EU-eropäivää siirretä, mitään unionin primääri- ja sekundäärilainsäädäntöä ei sovelleta UK:n osalta 30.3.2019 (00:00 CET) lähtien. Tämä koskee myös ammattipätevyyden tunnustamista koskevaa direktiiviä (EY/2005/36, ns. ammattipätevyysdirektiivi), jonka nojalla eläinlääkärin tutkinto voidaan toisessa EU/ETA -maassa tunnustaa.

Ruokavirasto antaa yleisenä suosituksena kaikille UK:ssa valmistuneille eläinlääkäreille tai juuri valmistumassa oleville eläinlääkäreille, jotka haluavat ammatinharjoittamisoikeuden myös Suomessa, hakemaan eläinlääkärin laillistusta viimeistään 31.10.2019. Voit toimittaa hakemuksen Ruokaviraston kirjaamoon (kirjaamo@ruokavirasto.fi) ja täydentää hakemusta tarvittaessa myöhemmin. Täältä (linkki EU/ETA laillistusohjeisiin) löydät lisätietoja hakemuksesta ja hakemuksen liitteiksi tarvittavista asiakirjoista. Tarkemmin Brexitin vaikutuksesta UK:ssa hankitun ammattipätevyyden tunnustamiseen, löydät usein kysytyistä kysymyksistä:

Olen Suomen kansalainen. Olen valmistunut eläinlääkäriksi UK:ssa ja minut on laillistettu eläinlääkäriksi UK:ssa ennen 30.3.2019. Voinko saada tutkintoni automaattisesti tunnustettua Suomessa?

Olen Britannian kansalainen. Olen valmistunut eläinlääkäriksi UK:ssa ja minut on laillistettu eläinlääkäriksi UK:ssa 30.3.2019. Voinko saada tutkintoni automaattisesti tunnustettua Suomessa, jos haen laillistusta Suomessa ennen 30.3.2019? Entä jos haen laillistusta Suomessa 30.3.2019 jälkeen?

Olen valmistumassa eläinlääkäriksi UK:ssa ja saan tutkintotodistuksen vasta 30.3.2019 jälkeen. Voinko saada tutkintoni tunnustettua Suomessa ilman lisäopintovaatimuksia?

Lue lisää: 
Lisätietoja kolmannessa maassa suoritetun tutkinnon tunnustamisesta