Puhdistusvaiheet

Puhdistamisen vaiheita ovat seuraavat:

1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, huuhtelemalla tai liottamalla

Mekaaninen puhdistus on näkyvän lian poistamista kuivaimin, lakaisimin, harjaamalla tai vesisuihkulla. Tässä vaiheessa käytetään viileää vettä, jottei valkuaispitoinen lika tartu pintoihin. Näkyvän lian poisto pohjustaa pesun ja desinfioinnin onnistumista ja ehkäisee mikrobeille suotuisan ravinnekertymän ja sitä myötä biofilmin muodostumista.

2. Peseminen pesuaineen kanssa

Tämä on puhdistamisen tärkein vaihe. Pesuaineesta valmistetaan käyttöliuos ohjeen mukaan ja sitä levitetään puhdistettaville pinnoille liuoksena, vaahtona tai geelinä. Pesuaineliuos irrottaa likaa pinnoilta kemiallisesti, ja tätä on usein tarpeen täydentää mekaanisella puhdistuksella: kaapimalla, harjaamalla tai vesisuihkun voimalla. Huolellisella ja säännöllisellä hankalienkin kulmien ja kolojen puhdistamisella ehkäistään biofilmin kertymistä. Usein peseminen ja desinfektio tapahtuvat yhtä aikaa, koska monet pesuaineet sisältävät sekä pesu- että desinfiointiaineita.

3. Mahdollinen desinfiointi

Desinfioinnilla vähennetään mikrobien määrää turvallisuuden parantamiseksi. Desinfiointi on tarpeen riskiraaka-aineiden käsittelytiloissa. Työpöydät ja -välineet, joilla on käsitelty raakaa lihaa, kalaa tai multaisia kasviksia, desinfioidaan.  Pelkkä desinfiointi ei kuitenkaan riitä, vaan pesemisen tulee aina edeltää desinfiointia. Desinfiointiaineita tulee käyttää ohjeiden mukaisina liuoksina ja antaa niille ohjeiden mukainen vaikutusaika, jotta saavutetaan haluttu tulos eikä turhaan rasiteta pintoja.

4. Huuhtelu

Pinnat, välineet ja laitteet tulee huuhdella huolella talousvedellä pesu- ja desinfiointiainejäämien poistamiseksi.

5. Kuivaus

Lattiat ja pinnat tulee pesun jälkeen myös kuivata huolellisesti kuivaimilla.