Kaupat

Tukkukauppa myy suoraan kuluttajille

Jos tukkukauppa haluaa myydä suoraan kuluttajille tuotteita, on toimijan ensin otettava yhteyttä oman kunnan elintarvikevalvontaan. Erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta toiminnan muutoksesta ei kuitenkaan tarvitse tehdä. Toimijan on hyvä muistuttaa asiakkaita mm. turvavälien noudattamisesta ja ottaa muutoinkin huomioon koronaan liittyvät ohjeistukset.

Saako marjoja ja vihanneksia myydä edelleen pakkaamattomana?

Kasviksia (ml. marjoja) saa edelleen myydä kuluttajille pakkaamattomana. Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmisen, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Lisätietoja THL:n internetsivuilla. Pakkaamattomien elintarvikkeiden osuutta ei pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. Kasvikset ja hedelmät pestään tai kuoritaan kuten yleensäkin. 

Myymälöiden kauppakassitoiminta 

Noudata mahdollisuuksien mukaan seuraavia periaatteita elintarvikkeiden keräilyssä, varastoinnissa ennen kuljetusta sekä kuljetuksen aikana. Alla esitetyillä keinoilla hallitaan elintarvikkeiden kylmäketjua.

 • keräile ostokset kaupassa siten, että kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet keräillään viimeisenä.
 • pakkaa kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet samaan kassiin tai laatikkoon.
 • säilytä kuljetusta odottavat kauppakassit jäähdytetyssä tilassa ja kylmät. elintarvikkeet lähellä toisiaan. Kylmäsäilytystilaa voi tarvittaessa lisätä vuokraamalla kylmäkontin myymälän pihalle.
 • älä seisota kerättyjä kylmäsäilytystä vaativia ruokia sisältäviä kauppakasseja huoneenlämmössä.
 • suunnittele jakelureitit esimerkiksi alueellisesti siten, että yhdellä kuljettajalla olevat asiakkaat ovat samalla alueella.

Kuljetuksen aikana

 • Kuljetustilan on oltava puhdas. Peitä alusta tarvittaessa puhtaalla muovilla, viltillä tai lakanalla, mikä estää lian siirtymisen ostoskassien pintaan.
 • huolehdi oikeista kuljetuslämpötiloista. Pidä kylmät elintarvikkeet kylminä ja kuumat kuumina.
 • jos kuljetusauton kuljetustilassa ei ole jäähdytyslaitteistoa, pakkaa elintarvikkeet esimerkiksi styrox-laatikkoon, jossa on esim. kuuma/tai kylmä geelimatto riippuen siitä, onko kyseessä elintarvikkeiden kylmä- tai kuumakuljetus. Voit myös esimerkiksi pakata kassit isoon pahvilaatikkoon, jossa on kylmäkalleja.
 • kuljeta helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (yleensä enintään +6 astetta) ja kuumana kuljetettavat niin, etteivät ne jäähdy (vähintään + 60 asteisena), pakasteet -18 asteisena.
 • rajaa kuljetusaika enintään tuntiin, jos käytössä ei ole jäähdytettyä kuljetusautoa, kylmäelementtejä, styrox-laatikoita tai kauppakasseja ei pystytä jäähdyttämään kylmävarastossa ennen kuljetusta.
 • kuljetuksen aikaiset riskit hallitaan ohjeessa esitetyillä toimintatavoilla
 • huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja käytä käsidesiä eri asiakastoimitusten välissä
 • työvuoroon ei tulla sairaana
 • vältä työvuorossa lähikontakteja ja pidä huolta turvavälistä

Miksi joidenkin ruokakauppojen kassoille on asennettu pleksilevyt?

Työterveyslaitos (TTL) on ohjeistanut toiminnasta asiakaspalvelutilanteessa tartuntojen välttämiseksi ja kertoo sivuillaan pleksilevyn asentamisesta. TTL:n ohjeistus koskee kaikkia palvelualoja, joissa on asiakaspalvelua lähikontaktissa, ei pelkästään ruokakauppoja. Työterveyslaitoksen ohjeistus palvelualoille.

Voiko COVID-19-koronavirus tarttua pintojen tai ottimien välityksellä? 

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden pintojen, kuten kahvojen tai elintarvikeottimien kautta. Tätä ei kuitenkaan pidetä tärkeimpänä tartuntareittinä. Siivouksen tehostamisesta asiakastiloissa voit lukea lisää Työterveyslaitoksen internetsivuilta.

Asiakastilat

Asiakkaiden koskemat pinnat (esim. ovenkahvat, kaiteet, tuolit ja pöytäpinnat, maksupäätteet sekä WC- ja pesutilat) tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdollisimman usein. Asiakastiloissa puhdistustiheyttä on lisättävä erilaisiin painikkeisiin ja kahvoihin, joihin asiakkaat koskettavat.

Ottimet ja elintarvikkeiden irtomyynti

Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää asiakkaiden käytössä oleviin ottimiin, joita käytetään esim. irtomyyntipisteissä. Ottimia suositellaan vaihdettavan ja pestävän tihennetysti. Mahdollisuuksien mukaan tulee suosia kertakäyttöisiä tai jokaisen käyttökerran jälkeen pesuun laitettavia ottimia. Käytössä olevia tarjoiluastioita ja -koneita tulee puhdistaa tehostetusti. Myyntipisteen läheisyydessä olisi myös hyvä olla mahdollisuus käsien desinfiointiin.

Kaupoissa ja irtomyyntipisteissä tulisi kiinnittää erityistä huomiota henkilökunnan ja asiakkaiden käsihygieniaan ja viestiä sen tärkeydestä. Harkinnan mukaan voidaan irtomyyntituotteiden osalta siirtyä palvelumyyntiin, pakata tuotteet asiakkaalle valmiiksi tai keskeyttää tuotteiden myynti irtona.

Kunnan elintarvikevalvonta tai toimiala voivat antaa näitä ohjeita täydentävää ohjeistusta tai suosituksia tilanteen ja harkintansa perusteella.

Saako irtokarkkeja pussittaa myymälätiloissa?

Irtokarkkien pussittaminen valmiiksi annospusseiksi on sallittua elintarvikemyymälässä. Pussittamisen voi tehdä elintarvikealan työntekijä, esim. myymälän henkilökunta tai karkkivalmistajan työntekijä. Toiminnassa tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • sisällytä toiminta omavalvontaan
 • muista hyvä käsihygienia
 • pussita irtokarkit puhtailla välineillä myymälän takatilassa
 • pussita irtokarkit sellaisista karkkilaatikosta, jotka eivät vielä ole olleet irtomyyntipisteessä asiakkaiden ulottuvilla
 • huolehdi allergeenien hallinnasta
 • kun pakkaat karamelleja välittömään myyntiin myynnin nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi, ilmoita karamellien pakkauksessa seuraavat tiedot: elintarvikkeen nimi, ainesosat, alkuperämaa (jos valmistusmaa muu kuin Suomi) sekä tarvittavat käyttö- ja säilytysohjeet. Tiedot on mahdollista ilmoittaa myös suullisesti, jos irtotuotteiden läheisyydessä olevassa plakaatissa tai muulla vastaavalla tavalla ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta.
 • kun pakkaat karamelleja ei-välittömään myyntiin, silloin karamelleista tulee ilmoittaa ostajalle kaikki pakolliset tiedot.

Mitä tulee huomioida, jos ravintolasta toimitetaan esim. lounasruokaa tai muita aterioita pakattuna kauppaan myyntiin tai myytäväksi kaupan palvelutiskistä? 

 • Jos elintarvikehuoneiston toiminta muuttuu, niin tutustu seuraaviin Ruokaviraston ohjeisiin ja ota yhteyttä oman kuntasi elintarvikevalvontaan
 • Toiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota lämpötilanhallintaan:
  • Jos ruoka toimitetaan kauppaan kylmänä, on ruoka jäähdytettävä ravintolassa neljässä tunnissa + 6 asteeseen ja kylmäketjun on säilyttävä kuluttajalle asti
  • Jos ruoka toimitetaan kauppaan kuumana, pitää ruoan lämpötilan pysyä kuluttajalle asti koko ajan vähintään + 60 asteessa.
 • Huomioitavaa elintarvikkeesta annettavista tiedoista,  että korona-aikaiset helpotukset ovat poistuneet vuoden 2021 alusta alkaen tarjoilupaikassa valmistetusta ja kauppaan pakattuna toimitettavasta ruoasta.
  • Kuluttajalle tarkoitetusta,  ravintolassa valmistetusta ja pakatusta ruoasta,  joka toimitetaan kauppaan, tulee olla seuraavat tiedot pakkauksessa (tai sen etiketissä):
   - elintarvikkeen nimi
   - ainesosaluettelo, jossa  allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettu
   - tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa, mutta yleensä silloin, kun on merkitystä kuluttajan valintoihin, esim. lihapullista lihapitoisuus, kalakeitosta kalan määrä) 
   - sisällön määrä (=paino)
   - vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta
   - elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite
   - alkuperämaa tai lähtöpaikka (ruoan ainesosana käytetyn lihan (naudanliha, sianliha, lampaan- ja vuohenliha sekä siipikarjanliha) alkuperämaa
   - säilytysohje (tarvittaessa) (esim. helposti pilaantuvat ruoka-annokset säilytettävä enintään 6 ºC:ssa) 
   - käyttöohje (tarvittaessa)
   - ravintoarvo (on vapaaehtoisesti annettava tieto)

Lisäksi tarvittaessa:
- elintarvike-erän tunnus (jos päiväysmerkintä ilmoitetaan päivän ja kuukauden tarkkuudella, se korvaa erätunnuksen)
- merkintä voimakassuolaisuudesta valmisruoissa, jos suolaa yli 1,2 painoprosenttia.

  • Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä suomen ja ruotsin kielellä.
  • Jos tarjoilupaikka toimittaa ruokaa kauppaan esimerkiksi isoissa pakkauksissa ja ruoka myydään kuluttajalle kaupan henkilökunnan annostelemana, riittää pakkauksessa silloin minimissään seuraavat tiedot:
  • Jos ruoka myydään kuluttajille kaupan palvelutiskistä kaupan henkilökunnan annostelemana, riittää minimissään, että palvelumyyntipisteen läheisyydessä on kyltti ”kysy allergeeneista ja muista tiedoista henkilökunnalta”. Kaupan pitää tällöin osata kertoa kuluttajalle elintarvikkeen nimi, ainesosat, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet, alkuperämaa tarvittaessa sekä käyttö- ja säilytysohjeet.
 • Huomioitavaa pakkausmateriaaleista
  • Pakkausmateriaaliksi tulee valita elintarvikekosketukseen soveltuvia materiaaleja. Niiden pakkausmerkinnöissä voi olla esim. malja-haarukka symboli kertomassa elintarvikesopivuudesta tai elintarvikekäytöstä on kerrottu pakkausmateriaalin nimessä tai muualla pakkausmerkinnöissä sanallisesti.
  • Pakkausmateriaalit tulee säilyttää suojattuna ja puhtaassa tilassa.
 •  Eläimistä saatavien elintarvikkeiden toimittamisessa tulee noudattaa asetuksessa 1258/2011 (valtioneuvoston asetus eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista) asetettuja määrärajoituksia.

Saako kaupan palvelutiskistä myydä ruokaa asiakkaan omaan astiaan annosteltuna?

Ruokavirasto suosittelee, että kaupat eivät myy palvelutiskistä ruokaa asiakkaiden omaan astiaan, koska noutoruoan myynti on lisääntynyt voimakkaasti ja jotta toimintatapojen nopea muutos ei vaarantaisi kuluttajien ja kaupan työntekijöiden turvallisuutta.

Saako kaupan palvelutiskistä tarjota asiakkaille maistiaisia?

Valmiiksi paloiteltuja tuotenäytteitä, jossa on esim. cocktailtikut tai muut kertakäyttöiset ottimet valmiiksi, ja jotka on sijoitettu lautaselle tarpeeksi väljästi, voidaan tarjota asiakkaille. On hyvä säilyttää ne tiskissä pisarasuojan takana ja ojentaa otettavaksi joka asiakkaalle erikseen. Kunnan elintarvikevalvonta tai toimiala voivat antaa näitä ohjeita täydentävää ohjeistusta tai suosituksia tilanteen ja harkintansa perusteella.

 

Kuinka henkilökunnan tulee ottaa huomioon hygienia työskennellessään elintarvikehuoneistossa?

Käsihygienia

Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu vedellä ja saippualla on elintarvikehuoneistossa työskennellessäsi erityisen tärkeää. Vältä koskettelua kasvojen alueelle. Pesethän kädet myös aina yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen.  Noudatathan Ruokaviraston ohjeita käsienpesusta. Sekä tutustu myös THL:n käsienpesuohjeistukseen.

Muistathan, että elintarvikkeisiin, ruoan valmistusvälineisiin ja tarjoiluastioihin kosketaan vain puhtain, tervein käsin.

Kertakäyttökäsineiden käyttö elintarviketyössä

Suojakäsineiden tarkoitus on suojata elintarvikkeita käsien kautta leviävältä lialta ja mikrobeilta. Usein näkee suojakäsineitä käytettävän käsien suojaamiseen elintarvikkeilta. Jos suojakäsineitä käytetään, on niitä käytettävä hygieenisesti ja ne on vaihdettava riittävän usein erityisesti ristikontaminaation välttämiseksi. Suojakäsineiden käyttö erityisesti pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyssä on välttämätöntä, jos käsissä on tulehtuneita haavoja, käytetään rakennekynsiä tai koruja. Suojakäsineiden käytöstä huolimatta kädet on pestävä säännöllisesti.

 

Jos tuttujen kertakäyttöhansikkaiden saatavuudessa ilmenee haasteita ja vaihdat tuotetta, muista tarkistaa että myös uudet kertakäyttöhanskat soveltuvat aiottuun elintarvikekäyttöön. Kertakäyttöhansikkaiden sopivuus aiottuun käyttöön tulee varmistaa erityisesti, jos niillä käsitellään rasvaisia ja/tai lämpimiä ruokia. Hanskojen pakkauksessa on yleensä kerrottu tekstillä tai osoitettu malja-haarukka symbolilla, voiko hanskoja käyttää elintarvikekosketuksessa. Niissä pitäisi olla myös mainittuna, jos elintarvikekäytölle on olemassa jotain rajoituksia, kuten esim. kosketukseen tulevan elintarvikkeen ominaisuuksiin tai kosketusaikaan liittyen. Lainsäädäntö edellyttää, että vinyylimuovihanskojen, jotka eivät sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa, pakkauksessa on oltava lause ”ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa” tai vastaavan sisältöinen teksti. Koska kuitenkin on huomattu, että vinyylihanskojen pakkausmerkinnöissä on tältä osin paljon puutteita, pitää asia tarvittaessa varmistaa hanskojen toimittajalta.

Henkilökunnan perehdytys

Elintarvikkeiden tuotannossa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus. Sairaana ei saa tulla töihin, vaikka flunssan oireet olisivatkin vain vähäiset. Koko henkilökuntaa on hyvä muistuttaa hygieenisistä työtavoista. Mahdollinen sijaistyövoima on myös perehdytettävä hygieenisiin työtapoihin. Työntekijöiden terveydentilaan liittyvästä ohjeistuksesta vastaa terveydenhuolto.

Lisätietoa hygieenisistä työtavoista

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 25.4.2022