Pakkausmerkinnät

Miksi joidenkin elintarvikkeiden osalta joustetaan pakkausmerkintävaatimuksessa?

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tiettyjen elintarvikkeiden toimitusketjut eivät pysty vastaamaan kysyntään ja elintarvikkeita joudutaan hankkimaan tavanomaisten toimitusketjujen ulkopuolelta. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tiettyjen elintarvikkeiden pakkausmerkinnät voidaan ilmoittaa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Elintarviketurvallisuus ei kuitenkaan saa vaarantua. Joustot koskevat elintarvikkeita, joiden kysyntä on kasvanut merkittävästi.

Ruokavirasto teki asiasta uuden päätöksen 29.5.2020 (2918/04.02.20.10/2020). Tällä päätöksellä Ruokavirasto kumoaa aiemmin 23.3.2020 tehdyn päätöksen (2190/04.02.20.10/2020). Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta 24.3.2020.

Mitä tuotteita voidaan nyt myydä ilman suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä?

  1. Pastat, joiden ainesosina ainoastaan vehnä ja vesi
  2. Sokeri
  3. Tonnikalavalmisteet, joissa tonnikalan lisäksi vain vettä tai öljyä ja suolaa
  4. Tomaattisäilykkeet, joiden ainesosana tomaatin lisäksi vain suola
  5. Hedelmä- ja vihannessäilykkeet, jotka sisältävät vain yhtä vihannesta/hedelmää ja vettä/öljyä ja sokeria/suolaa
  6. Riisi
  7. Yhtä ainesosaa sisältävät pakastevihannekset
  8. Yksinkertaiset pakastevihannessekoitukset (esim. herne-maissi-paprika), jos pakkauksen kuvasta näkee selvästi sekoituksen ainesosat
  9. Kahvi
  10. Kuivahiiva

Mistä saan tietää kyseisten elintarvikkeiden pakkausmerkinnät?

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tulee olla saatavilla kaupassa suomeksi ja ruotsiksi sekä erillisellä kirjallisella paperilla että isolla näkyvällä taululla elintarvikkeen välittömässä läheisyydessä.

Tiedot pakatuista elintarvikkeista on lähtökohtaisesti annettava kirjallisesti loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa. Tiedot ja syy poikkeukselliseen menettelyyn on ilmoitettava pakatun elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä taulussa tai kyltissä tai muulla vastaavalla tavalla. Jos elintarvikkeesta ilmoitettavat tiedot annetaan suullisesti, elintarvikkeen luovutuspaikassa tulee ilmoittaa selkeästi ja näkyvästi, että tiedot ovat pyynnöstä saatavilla henkilökunnalta.

Täyttävätkö nämä elintarvikkeet elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikelainsäädännön vaatimukset?

Kyllä, elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikkeiden on kaikilta osin täytettävä Suomessa voimassa olevan elintarvikelainsäädännön vaatimukset.

Kuinka kauan pakkausmerkintöjä koskeva jousto on voimassa?

Tämä päätös on voimassa 31.8.2020 saakka. Varastoon ja vähittäismyyntiin 31.8.2020 mennessä saatetut, päätöksen mukaiset elintarvikkeet saa myydä loppuun päätöksen edellyttämällä tavalla.

Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä.  Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.6.2020