Pakkausmerkinnät

Miksi joidenkin elintarvikkeiden osalta joustetaan pakkausmerkintävaatimuksessa?

Koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tiettyjen elintarvikkeiden toimitusketjut eivät pysty vastaamaan kysyntään ja elintarvikkeita joudutaan hankkimaan tavanomaisten toimitusketjujen ulkopuolelta. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa tiettyjen elintarvikkeiden pakkausmerkinnät voidaan ilmoittaa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Elintarviketurvallisuus ei kuitenkaan saa vaarantua. Joustot koskevat elintarvikkeita, joiden kysyntä on kasvanut merkittävästi.

Joustot elintarviketietojen antamisesta pakkausmerkintöjen tai ravintolasta kauppaan toimitettujen ruokien osalta ovat päättyneet. 

Mitä tuotteita voidaan nyt myydä ilman suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä?

  1. Pastat, joiden ainesosina ovat ainoastaan vehnä, suola ja vesi
  2. Tonnikalavalmisteet, joissa tonnikalan lisäksi on vain vettä tai öljyä ja suolaa
  3. Tomaattisäilykkeet, joiden ainesosana tomaatin lisäksi on vain suola, sokeri ja sitruunahappo
  4. Hedelmä- ja vihannessäilykkeet, jotka sisältävät vain yhtä vihannesta/hedelmää ja vettä/öljyä ja sokeria/suolaa
  5. Riisi
  6. Yhtä ainesosaa sisältävät pakastevihannekset
  7. Kahvi
  8. Kuivahiiva.

Mistä saan tietää kyseisten elintarvikkeiden pakkausmerkinnät?

Elintarvikkeesta annettavat pakolliset tiedot tulee olla saatavilla kaksikielisessä kunnassa suomeksi ja ruotsiksi ja yksikielisessä kunnassa ainakin kyseisen kunnan kielellä.

Tiedot pakatuista elintarvikkeista on lähtökohtaisesti annettava kirjallisesti loppukuluttajalle elintarvikkeen luovutuspaikassa. Tiedot ja syy poikkeukselliseen menettelyyn on ilmoitettava pakatun elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä taulussa tai kyltissä tai muulla vastaavalla tavalla. Jos elintarvikkeesta ilmoitettavat tiedot annetaan suullisesti, elintarvikkeen luovutuspaikassa tulee ilmoittaa selkeästi ja näkyvästi, että tiedot ovat pyynnöstä saatavilla henkilökunnalta.

Kukin kaupparyhmittymä tai yksittäinen kauppias antaa poikkeustuotteiden tuotetiedot kuluttajille internet-sivuiltaan.

Omavalvontaa on tämän päätöksen kohteena olevien elintarvikkeiden osalta toteutettava kirjallisessa muodossa ja omavalvontakirjanpitoon on erikseen merkittävä poikkeuksellisilla merkinnöillä vastaanotetut ja myydyt elintarvikkeet.

Täyttävätkö nämä elintarvikkeet elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikelainsäädännön vaatimukset?

Kyllä, elintarviketietojen merkitsemistapaa lukuun ottamatta elintarvikkeiden on kaikilta osin täytettävä Suomessa voimassa olevan elintarvikelainsäädännön vaatimukset.

Voiko ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoida koronavirukselta suojautumiseen?

Ravintolisien ja muiden elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on ehdottoman kiellettyä.  Elintarvikkeen ei saa väittää parantavan tai ehkäisevän sairauksia eikä niiden markkinointi siten ole sallittua myöskään koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 19.2.2021