Ruoka-apu, REKO ja ulkomyynti

Voiko marjojen, vihannesten ym. alkutuotannon tuotteiden itsepoimintaa harjoittaa?

Päivitetty 17.8.2020

Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pisara- ja kosketustartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Tähän mennessä yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. COVID-19 ei säily pitkään tai lisäänny pinnoilla. Viruksen leviämistä pintojen välityksellä ei pidetä merkittävänä. Myöskään elintarvikkeiden tai elintarvikepakkausten pintoja ei pidetä merkittävinä riskeinä taudin leviämiselle.

Marjoja ja sieniä voi poimia ja myydä pakkaamattomina kuluttajille. Tuoreet marjat voi huuhdella tarpeen mukaan, jos marjoissa on esimerkiksi multaa tai muita epäpuhtauksia. Elintarvikkeiden desinfioimisesta ei ole tämänhetkisen tiedon mukaan hyötyä tartuntojen ehkäisyssä. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruuan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet eivätkä mitään tarttuvaa tautia sairastavat henkilöt saa käsitellä elintarvikkeita.

Marjojen ym. alkutuotannon tuotteiden poimija voi soveltaa elintarviketyössä noudatettavia ohjeita, katso kuvallinen ohje.

Soveltuvin osin katso myös tällä sivulla kohta "Mitä tori- ja ulkomyynnissä tulisi ottaa huomioon?".

Voiko ruoka-avun jakamista jatkaa Covid-19-epidemiasta huolimatta?

Ruoka-avun jakamista voi jatkaa edelleen, mutta ruoka-apua jakavan toimijan tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan ja turvaetäisyyteen henkilöiden välillä ruoan jakamisen aikana. Ruoan jakaminen tulisi mahdollisuuksien mukaan hoitaa niin että jonoja ei synny. Jos jonottamista ei voida välttää, on henkilöiden välinen etäisyys ohjeistettava pitämään riittävään pitkänä. Hygieniaohjeistusta löytyy mm. vastauksesta tämän sivun kysymykseen ”Kuinka henkilökunnan tulee ottaa huomioon hygienia työskennellessään elintarvikehuoneistossa?”. Jos ruoka-apua jaetaan valmiiksi pakattuina kasseina, jää kontakti asiakkaisiin vähäisemmäksi. Sairaana ei saa jakaa elintarvikkeita.

Lisätietoa EU-ruoka-avun ohjeistuksesta: Koronavirus COVID-19 ja EU:n ruoka-avun järjestäminen poikkeusoloissa (pdf)

Hyvää ohjeistusta ruoka-avun jakamiseen koronavirusepidemian aikana löytyy myös ruoka-apu.fi-sivuilta. 

Täytyykö ruoka-aputoiminnan aloittamisesta tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus?

12.4.2021

Jos suunnittelet ruoka-aputoiminnan aloittamista:

Saako elintarvikkeita myydä REKO-myyntitapahtumassa?

12.4.2021

Elintarvikkeita saa myydä edelleen REKO-ringin kautta, mutta huomioi aluehallintovirastojen mahdolliset määräykset kokoontumisista. Elintarvikkeiden jakelua voi toteuttaa esimerkiksi hajauttamalla toimintaa siten, että jakelua järjestetään useammassa paikassa ja useampaan kellonaikaan.

Toiminta on järjestettävä siten, että henkilöiden välisiä kontakteja on mahdollisimman vähän. Mahdollisuuksien mukaan elintarvikkeiden hakuaikaa tulee porrastaa. On erityisen suositeltavaa, että porukasta tai perheestä vain yksi henkilö asioi paikan päällä. Jakeluiden yhteydessä on vältettävä myös jonoja. Sisätiloissa tai jos pienikin jono muodostuu, riittävän välimatkan säilyttäminen toisiin on suositeltavaa. REKO-ringin järjestäjä voi myös miettiä, onnistuisiko ajanvarauksen järjestäminen tai asiakasnoutojen jakaminen ryhmittäin eri kellonaikoina järjestettäviin jakeluihin.

Elintarvikkeita ei saa tulla myymään kuumeisena, yskäisenä tai jos on muita COVID-19 viittaavia oireita ja käsihygieniasta on huolehdittava. Mahdolliset kosketuspinnat, kuten maksupääte tulee puhdistaa tehostetusti.

Saako elintarvikkeita myydä torilla?

Jos torien sulkemisesta ei ole annettu määräyksiä muilta viranomaisilta, elintarvikkeiden myynti toreilla on sallittua. Toiminnassa on suositeltavaa noudattaa edellä mainittuja REKO-myynnin periaatteita.

Mitä tori- ja ulkomyynnissä tulisi ottaa huomioon?

12.4.2021

 • Ulkomyyntipaikan esim. torikahvilan, myyntikojun tai jäätelökioskin voi avata pandemiasta huolimatta.
 • Jos olet uusi yrittäjä ja aloitat ulkomyynnin, tee ilmoitus sijaintikuntasi elintarvikevalvontaan. Löydät kuntasi elintarvikevalvonnan yhteystiedot täältä
 • Jos käyt myymässä tuotteita muun kuin oman kuntasi alueella, muista tiedottaa tulevasta myynnistä sen kunnan elintarvikevalvontaa.
  • Yleinen hygienia
   • Kiinnitä huomiota hyvään käsihygieniaan, hygieenisiin työtapoihin ja pintojen puhdistamiseen. Toimi turvallisesti elintarviketyössä! (pdf)-ohje.  
   • Jos sinulla on kuumetta, yskää, pahoinvointia, ripulia, nuhaa tai kurkkukipua, jää kotiin.  
   • Saat itse päättää, myytkö tuotteet pakattuina vai pakkaamattomina.  
   • Ohjeista asiakkaita välttämään elintarvikkeiden ja pakkausten turhaa koskettelua.  
   • Ohjaa asiakkaitasi odottamaan vuoroaan niin, ettei myyntipisteen eteen muodostu ruuhkaa.  
   • Hyvä käytäntö on tarjota asiakkaille käsidesin käyttömahdollisuus hygieenisellä tavalla. Parhaiten käyttö onnistuu telineestä, jossa pullo pysyy tukevasti paikallaan ja mahdollistaa useammankin pullon esillä pitämisen yhtä aikaa.  
   • Noudata elintarvikkeiden lämpötilavaatimuksia.
  • Käsihygienia  
   • Mitoita henkilökunnan käsienpesupaikan varustelu ulkona tapahtuvaan toimintaan soveltuvaksi.  
   • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, varaa käyttöösi käsien puhdistamista varten vähintään kertakäyttöisiä kosteita puhdistusliinoja tai käsidesinfiointiainetta.  
   • Jos valmistat ruokaa, tulee käsienpesupisteessä olla käsisaippua ja kylmä sekä kuuma juokseva vesi. Kuivaa kädet kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä.
  • Pintojen puhdistaminen  
Sivu on viimeksi päivitetty 3.8.2021