Ruokavirasto vastaa elintarvikevalvonnan ohjauksesta sekä eläinperäisten elintarvikkeiden tuonnin, ja teurastamovalvonnan järjestämisestä. Muiden elintarvikkeiden tuontivalvonnasta vastaa Tulli.
Muusta elintarvikevalvonnasta vastaavat kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset, jotka käsittelevät alueellaan elintarviketoiminnan aloittamista ja elintarvikehuoneistoja koskevat ilmoitukset sekä ottavat vastaan ruokamyrkytysepäilyjä koskevia ilmoituksia ja tekevät niiden johdosta tarvittavat selvitykset. Kunnalliset valvontaviranomaiset vastaavat myös kuluttajien elintarviketurvallisuuteen liittyviin kysymyksiin sekä ottavat vastaan havaintoja mahdollisista elintarviketurvallisuusriskeistä.
Kunnallisten valvontayksiköiden yhteystiedot
Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston yhteystiedot
osastonjohtaja Marjatta Rahkio, p. 050 339 4576
Mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikkö
yksikönjohtaja Ville Kekkonen, p. 050 4011 852
elintarvikehygieniajaosto, jaostopäällikkö Carmela Hellsten, p. 050 433 6643
elintarvikemikrobiologian jaosto, jaostopäällikkö Tuuli Koskimies, p. 050 309 4160
vientijaosto, jaostopäällikkö Tuula Lundén, p. 050 440 8976
Kemiallisen elintarviketurvallisuuden yksikkö
yksikönjohtaja Tiina Lapveteläinen, p. 040 025 6103
elintarvikkeiden koostumusjaosto, jaostopäällikkö Sari Sippola, p. 050 386 8430
luomujaosto, jaostopäällikkö Beata Meinander, p. 0400 571 033
rehujaosto, jaostopäällikkö Hanna Laatio, p. 0400 656 265
Lihantarkastusyksikkö
yksikönjohtaja Mikko Turku, p. 050 477 7210