Suurkeittiön toiminnan mahdollisuudet

Suurkeittiöllä tarkoitetaan elintarvikehuoneistoa, jossa valmistetaan suuria määriä ruokaa toimitettavaksi tarjoilu-/jakelukeittiöihin tarjoiltavaksi.

Suurkeittiöstä voidaan käyttää myös nimityksiä keskuskeittiö, laitoskeittiö, ravintokeskus, tuotantokeittiö tai aluekeittiö.

Teenkö ilmoituksen vai haenko hyväksyntää?

Tyypillisimmillään suurkeittiötoiminta ei vaadi (laitos)hyväksyntää vaan ilmoituksen tekeminen elintarvikehuoneistosta riittää. Suurkeittiö vastaa tällöin koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjusta kuluttajalle asti (Vna 1258/2011 5 §:n 3 mom.).

Mikäli suurkeittiö ei halua ottaa vastuulleen koko ruoan jakelu- ja tarjoiluketjua, niin vaihtoehdot toiminnalle ovat seuraavat:

 1. Ei vaadita laitoshyväksyntää, elintarvikehuoneistoilmoitus riittää
  • suurkeittiö voi käyttää raakoja eläinperäisiä raaka-aineita, mutta markkina-alueen on oltava enintään maakunnan suuruinen alue ja suurkeittiöstä muihin tarjoilupisteisiin toimitettu ruoan määrä saa olla enintään 1000 kg + 30% suurkeittiöstä suoraan tarjoillun ruoan määrästä (Vna 1258/2011 5 §:n 1 mom.) 
 2. Ei vaadita laitoshyväksyntää, elintarvikehuoneistoilmoitus riittää
  • suurkeittiö käyttää kypsiä eläinperäisiä raaka-aineita
  • ei rajoituksia toimitusmäärille eikä markkina-alueille
 3. Laitoshyväksyntä
  • ei rajoituksia eläinperäisille raaka-aineille eikä toimitusmäärille tai toimitusalueille

Tarjoilu-/jakelukeittiön toiminta

Tarjoilu-/jakelukeittiö on keittiö, jossa ei ole varsinaista ruoanvalmistusta:

 • ruoka tulee suurkeittiöstä kypsennettynä ja kuumana
 • ruoka tulee suurkeittiöstä kypsennettynä ja jäähdytettynä/pakastettuna ja tarjoilu-/jakelukeittiö kuumentaa ruoan uudelleen ennen tarjoilua
 • ruoka tulee suurkeittiöstä valmiiksi koostettuna, kylmänä ja kypsentämättömänä (ei raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa) ja tarjoilu-/jakelukeittiö kypsentää ruoan ennen tarjoilua

Huom! Vähäinen aamu- tai välipalan valmistus, kuten leipien koostaminen, puuron ja perunoiden keittäminen, kiisselin valmistaminen ym. voi usein olla osa jakelu-/tarjoilukeittiön toimintaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.10.2021