Esimerkkejä joustavuudesta ja joustoista

Täältä löydät esimerkkejä siitä, miten joustavuutta on sovellettu. On hyvä muistaa, että jotkut joustot ovat tapauskohtaisia ,ja niistä kannattaa aina ensin neuvotella paikallisen valvojan kanssa.

Lisää esimerkkejä joustavuudesta löytyy täältä.

Joustoja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Elintarvikehuoneiston wc- ja sosiaalitilat voivat sijaita muualla kuin elintarvikehuoneistossa (esimerkiksi viereisessä rakennuksessa).

  • Henkilökunnan pukeutumistilojen koko ja varustelu voi vaihdella toiminnan ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi erillisiä pukukaappeja ei kaikissa tilanteissa tarvita.

  • Saaristossa ei aina tarvitse olla vesihuuhtelulla varustettua wc:ä.

  • Liikkuvassa elintarvikehuoneistossa, esimerkiksi torimyyntipisteessä, käytettäviä siivousvälineitä tai työvalineitä voi säilyttää ja huoltaa kotona, jos se voidaan tehdä hygieenisesti. Liikkuvan elintarvikehuoneiston valmistustila voi myös sijaita kotona, jos se voidaan toteuttaa hygieenisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että elintarvikkeiden esikäsittelyä tai säilytystä voi tapauskohtaisesti tehdä kotona.

  • Liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa voidaan sallia käsienpesuveden tuominen kanistereissa, kun vettä ei ole muuten saatavilla. Joissakin tapauksissa voidaan sallia myös pelkkien kertakäyttöisten käsipyyhkeiden käyttö.

  • Pienessä ravintolassa tai kahvilassa voidaan joissakin tilanteissa sallia, että asiakkaille ja henkilökunnalle on yhteinen wc.

  • Siivousvälineitä voi säilyttää kaapissa tai komerossa, jossa ei ole vesipistettä, jos välineitä ei tarvitse pestä tai niiden pesu hoidetaan muualla. Siivousvälineiden säilytys- ja pesuratkaisut voivat olla tilanteen mukaan hyvinkin joustavia, esimerkiksi välineiden pesu ja huolto voi tapahtua kotona.

  • Lattiakaivoja ei aina vaadita kaikkiin tiloihin, vaan tarve arvioidaan tapauskohtaisesti toiminnan mukaan. Esimerkiksi ravintolan keittiössä, jossa on paljon ruuanvalmistusta, tarvitaan yleensä lattiakaivo siivousta varten. Toisaalta pienissä kioskeissa, joissa ei ole ruuanvalmistusta, lattiakaivoa ei vaadita, koska sille on harvoin tarvetta.

  •  Jos toimintaa on vaikea järjestää niin, että elintarvikehuoneiston tilat riittävät kaikkeen suunniteltuun toimintaan, eri toimintoja voidaan erottaa toisistaan ajallisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että eri asioita voidaan tehdä samoissa tiloissa, jos ne suoritetaan eri aikoina ja niiden välissä huolehditaan mm. huolellisesta siivouksesta.

  • Vanhoissa kiinteistöissä, joissa on vähän mahdollisuutta muuttaa tiloja, voidaan tilanteesta riippuen joustaa rakenteellisissa vaatimuksissa.

Ole aktiivinen ja selvitä mitä joustoja sinun on mahdollista saada käyttöösi

Elintarvikealan yrittäjänä sinun tulee aina tietää, millaisia riskejä omassa toiminnassasi on ja miten nämä riskit vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen. Kun nämä ovat tiedossa, sinun on mahdollista miettiä toimintaasi helpottavia joustoja yhdessä paikallisen elintarvikevalvojan kanssa. Sinun kannattaa olla asiassa aktiivinen, jotta voit hyödyntää lainsäädännön mahdollistamat joustot mahdollisimman tehokkaasti.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.2.2019