Miten huolehdit jäljitettävyydestä?

Mitä on elintarvikkeiden jäljitettävyys?

Elintarvikkeiden jäljitettävyys tarkoittaa sitä, että sinun elintarvikealan yrittäjänä tulee pystyä osoittamaan, mistä käyttämäsi raaka-aineet ja muut hallussasi olevat elintarvikkeet on hankittu ja mihin olet niitä edelleen toimittanut. Lisäksi sinun tulee tietää näiden tuotteiden hankinta- ja toimitusajankohdat.

Sinun tulee pystyä todistamaan jäljitettävyys elintarvikkeissa ja niiden mukana kulkevissa asiakirjoissa olevien merkintöjen perusteella.

Miksi elintarvikkeiden hyvä jäljitettävyys on tärkeää?

Mitä paremmin pystyt yhdistämään vastaanottamiesi elintarvikkeiden ja toimittamiesi elintarvikkeiden tiedot, sitä paremmin pystyt rajaamaan sekä terveysvaarat että taloudelliset vahingot mahdollisen ongelmatilanteen aikana.

Miten ennaltaehkäisen ongelmia ja varmistun jäljitettävyydestä?

  • Kun vastaanotat tilaamiasi elintarvikkeita, muista varmistaa, että raaka-aineet ja tuotteet ovat niitä, mitä tilasit.
  • Varmista, että tuotteiden merkinnät ja asiakirjassa (eli lähetteessä) olevat tiedot vastaavat toisiaan.
  • Varmista, että tuotteiden merkinnät ja asiakirja (eli lähete) sisältävät lainsäädännön edellyttämät tiedot.

Mahdollisia ongelmallisia tilanteita

  • Mitä teet, jos hankkimasi elintarvike sisältääkin allergeenia, jota et ole huomioinut sen merkinnöistä? Onko mahdollista, että tieto allergeenista ei olekaan siirtynyt edelleen valmistamasi tuotteen tietoihin?
  • Mitä teet, jos hankkimasi elintarvike sisältääkin ruokamyrkytysbakteereja, josta saat tiedon vasta viikon kuluttua? Mihin kaikkiin tuotteisiin olet jo ehtinyt käyttää kyseistä elintarviketta, ja minne kaikkialle olet toimittanut valmistamiasi tuotteita?

Nämä ovat esimerkkejä tilanteista, joissa voit joutua keräämään kyseiset elintarvikkeet pois markkinoilta eli toisilta yrityksiltä, joille olet elintarvikkeita toimittanut, tai kuluttajilta. Jos sinulla on kaikki jäljitettävyyteen liittyvät tiedot tallessa, tämä onnistuu kyllä. Näin pystyt myös osoittamaan elintarvikevalvojallesi, että jäljitettävyytesi toimii ja että pystyt toimimaan mahdollisissa ongelmatilanteissa oikein.

Kuinka kauan jäljitettävyystiedot on syytä säilyttää?

Tietoja pitää säilyttää vähintään yhden vuoden ajan. Naudanlihan tietoja pitää säilyttää kuitenkin vähintään kaksi vuotta.

Muista nämä

  • Pidä kirjaa  hallussasi olevista raaka-aineista ja elintarvikkeista.
  • Kirjaa, mistä ja milloin raaka-aineesi ja elintarvikkeesi on hankittu.
  • Kirjaa, mihin olet toimittanut elintarvikkeita.
  • Säilytä tietoja vähintään vuoden ajan. Naudanlihaa koskevia tietoja pitää säilyttää kahden vuoden ajan.
Sivu on viimeksi päivitetty 2.4.2019