Oman kasvissadon myynti

Kotitarveviljelijä voi myydä omia tuotteitaan ilman viranomaisille tehtävää ilmoitusta. 

Kotitarveviljelyllä tarkoitetaan vihannesten, kasvisten, juuresten, hedelmien tai marjojen kasvattamista, joka ei ole ammattimaista ja josta saadut kasvikunnan tuotteet on tarkoitettu pääasiassa kotitalouden omaan käyttöön. Kotitarveviljelijä voi myydä itse tuottamiaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä kotona tai torilla. Tuotteita saa toimittaa myös paikalliseen vähittäismyyntiin. Esimerkiksi itse viljeltyjä uusia perunoita voi myydä paikalliselle vähittäiskaupalle. Myös oman omenasadon myyminen tai lahjoittaminen paikalliseen päivä- tai vanhainkotiin on mahdollista. Samat mahdollisuudet koskevat myös luonnonvaraisia marjoja ja sieniä.

Jatkojalostuksesta pitää ilmoittaa kunnan viranomaiselle

Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostamisesta on pääsääntöisesti ilmoitettava kunnan elintarvikeviranomaiselle. Tähänkin on kuitenkin helpotuksia. Jos alkutuotannon tuotteita käsitellään elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskisellä tavalla, esimerkiksi jäädytetään
mansikoita ja kuivataan kasvatettuja yrttejä, voidaan tällaisia tuotteita valmistaa ja myydä pienimuotoisesti, myynnin jäädessä alle 15 000 € vuodessa. Jos alkutuotannon tuotteista valmistetaan ja myydään kohtalaisen vähäriskisiä tuotteita kuten hilloja, mehuja tai kasvisjalosteita, voi tällaisten tuotteiden koemarkkinointia halutessaan tehdä enintään yhden vuoden ajan, ei kuitenkaan säännöllisesti. Oman kunnan elintarvikevalvonnasta kannattaa kysyä neuvoa elintarvikkeen vähäriskisyyden arviointiin, vaikka ilmoitusta ei tarvitsisikaan tehdä.

Maatilatuotteiden myynti kuluttajille

Maatilojen ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta, jos omia alkutuotannon tuotteita myydään pienimuotoisesti suoraan kuluttajille omalla tilalla tai torilla. Tästä suoraan kuluttajalle myynnistä ilmoitetaan joko alkutuotantoilmoituksen yhteydessä tai vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella oman kunnan elintarvikevalvontaan.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2021