Lisäaineet luomutuotteissa

Komissio on julkaissut täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/1165, jonka liitteessä V A1 jaksossa on lueteltu ne tuotteet ja aineet, joita voidaan käyttää lisäaineina luomuelintarvikkeissa. Tätä listaa sovelletaan luomuelintarvikkeissa 1.1.2022 alkaen.

Huomio, että luonnonmukaisiin elintarvikkeisiin, joihin elintarvikkeiden lisäaineita voidaan lisätä, sovelletaan myös asetusta (EY) N:o 1333/2008. Tässä asetuksessa määrätään käyttöluvan mukaiset enimmäismäärät ja hyväksyntäedellytykset. Lisää lisäaineista

 

Tarkista asetuksesta käyttämäsi lisäaineen sallittu käyttökohde sekä erityisedellytykset ja rajoitukset.

Listalla mm. seuraavia muutoksia:

  • Ainoastaan luonnonmukaisesta tuotannosta:
    • E322 Lesitiinit
    • E392 Rosmariiniuutteet
    • E 410* Johanneksenleipäpuujauhe
    • E 412* Guarkumi
    • E 414* Arabikumi
    • E 417 Tarakumijauhe
    • E 418 Gellaanikumi. Huom. luonnonmukaisuus vaatimusta sovelletaan 1.1.2023 alkaen
    • E 422 Glyseroli
    • E 901 Mehiläisvaha
    • E 903 Karnaubavaha
    • E 968 Erytritoli

Nämä lisäaineet tulee olla luomusertifioituja.

  • Muita uusia rajoituksia mm.:
    • E322 Lesitiinit: Sallittu kasviperäisissä elintarvikkeissa. Eläinperäisissä elintarvikkeissa käyttö on sallittua ainoastaan maitotuotteissa.
    • E 418 Gellaanikumi Ainoastaan asyylipitoisuudeltaan korkea muoto. 
    • E 422 Glyseroli Ainoastaan kasviperäinen.  Kasviuutteisiin, aromeihin, geelikapseleiden kosteudensäilyttäjäksi ja tablettien päällysteeksi
    • E 553b Talkki: Eläinperäisten elintarvikkeiden osalta: makkaroiden pintakäsittelyyn
    • E 903 Karnaubavaha: Makeistuotteiden kiillotusaineena. Suojamenetelmänä hedelmien pakollisessa käsittelyssä äärimmäisellä kylmällä, jota käytetään karanteenitoimenpiteenä haitallisten organismien torjumiseksi (komission täytäntöönpanodirektiivi (EU) 2017/1279) (1) 
Sivu on viimeksi päivitetty 5.10.2021