Lastenruoat

Maisteluannoksia 4–6 kuukauden iässä

Vauvan suolisto kypsyy vähitellen syntymän jälkeen, ja aikaisintaan neljän kuukauden iässä suolisto on yleensä riittävän kypsä kohtaamaan uusia ruoka-aineita. Täysimetetyillä lapsilla kiinteiden ruokien antaminen 4–6 kuukauden iässä maisteluannoksina yhdessä rintamaidon kanssa tukee suoliston kypsymistä ja sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille. *

Jos yli 4 kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa kiinteät ruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen, jotta äidinmaidon eritys ja osittainen imetys jatkuisivat. Jos lapsi saa pelkästään äidinmaidonkorviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan noin 4 kuukauden iässä lapsen yksilöllisen syömisvalmiuden mukaan.*

Vauvalle aletaan tarjota kiinteitä ruokia pieniä määriä kerrallaan. Ruokiin tutustuminen aloitetaan siten, että ensin imetetään tai annetaan korviketta ja sen jälkeen tarjotaan maisteluannoksia. Uusia maisteluannoksia voidaan ottaa helposti erilleen perheen tavallisesta arkiruoasta ennen ruokien suolaamista ja maustamista.* Valmiit lasten purkkiruoat ovat helppoja ja turvallisia vaihtoehtoja kotiruoalle.

Ensimmäisiksi ruoiksi sopivat miedot perusmaut, esimerkiksi keitetyt perunat ja kasvikset, marjat, hedelmät ja puurot. Kiinteät ruoat voidaan notkistaa löysiksi soseiksi lisäämällä niihin vettä tai rintamaitoa. Uusia ruoka-aineita tarjotaan vauvalle alusta alkaen monipuolisesti.*

Valmiit lasten purkkiruoat

Elintarvikelainsäädännössä lastenruoalla tarkoitetaan teollisesti valmistettua lastenruokaa, joka on erityisesti valmistettu täydentämään alle kolmivuotiaiden lasten ruokavaliota ja ravitsemuksellisia tarpeita. Näitä ovat muun muassa lasten puurot ja vellit, hedelmä- ja marjasoseet, kasvissoseet sekä liha-/kalasoseet.

Niillä on omaa tuotekohtaista lainsäädäntöä, joka säätää esimerkiksi tuotteiden ravintosisällöstä. Teollisten lastenruokien valmistukseen käytettäville raaka-aineille on myös säädetty tiukemmat puhtausvaatimukset kuin tavanomaisten elintarvikkeiden raaka-aineille.

On tärkeää huomata, että vaikka arkikielessä lastenruoiksi käsitetään helposti kaikki lapsille tarkoitetut elintarvikkeet, monet tuotteet eivät kuulu lainsäädännöllisesti lastenruokiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lapsille etupäässä markkinoidut jogurtit, maitopohjaiset juomat ja mehujuomat, vanukkaat, keksit, hiutaleet ja murot. Niiden ravintosisältöä ei lainsäädäntö rajoita. Myöskään niiden valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden laatu- tai puhtausvaatimukset eivät eroa muista tavanomaisista tuotteista.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan lainsäädännön mukaisia lastenruokia säätelevästä lainsäädännöstä, koostumus- ja pakkausmerkintävaatimuksista sekä yleisistä turvallisuusnäkökulmista. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta löytyy tietoa imetykseen ja lasten ravitsemukseen liittyvistä asioista. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan sivuilta löytyy tietoa ravitsemussuosituksista.

Sivu on viimeksi päivitetty 17.10.2019