Kasvisten merkintävaatimukset vähittäismyynnissä

Vähittäismyynnissä kuten kaupassa ja toreilla suoraan loppukäyttäjälle eli kuluttajalle myytävät tuotteet on merkittävä niin että kuluttajalle välittyvät oikeat ja paikkansa pitävät tiedot. Hankittaessa tuotteita vähittäismyyntiä varten on laskussa oltava tuotteen nimen lisäksi tieto alkuperämaasta. Erityisvaatimustuotteiden ostolaskuissa on oltava lisäksi tieto laatuluokasta ja omenalla, appelsiinilla, mandariinilla, päärynällä ja viinirypäleillä lajikkeen nimi. Kuluttajalle annettavassa kuitissa edellä mainittuja tietoja ei tarvitse kuitenkaan ilmoittaa.

Pakatut tuotteet

Kuluttajapakkauksissa myytävien hedelmien ja vihannesten pakkauksiin tarvitaan vastaavat merkinnät kuin tukkupakkauksissa. Pakkausmerkintöjen pitää olla myös näkyviä ja selkeitä. Merkinnät on tehtävä kuluttajapakkauksen samalle sivulle. Lisäksi on ilmoitettava myös kuluttajapakkauksen nettopaino. Painoa ei tarvitse ilmoittaa, jos tuotteet myydään kappaletavarana ja jos lukumäärä on nähtävissä selvästi pakkauksen ulkopuolelta.

Pakkausmerkinnät vaaditaan, kun suljetussa myyntipakkauksessa on useampi kuin yksi tuote. Sen sijaan yksittäiselle kelmulla tai muovilla suojatulle tuotteelle, kuten salaatti tai paprika, riittävät pakkauslaatikon tai myyntikyltin merkinnät. Myös avonaisiin myyntipakkauksiin tai rasioihin pakatuille tuotteille riittävät kuljetusvaiheessa tukkupakkauslaatikon ja vähittäismyyntivaiheessa myyntikyltin merkinnät. Esimerkiksi mansikkarasiat: avonaisille mansikkarasioille toripöydällä riittää merkinnäksi myyntikyltti rasioiden vieressä. Kuljetuksen aikaisessa tukkupakkauslaatikossa (kuljetuslaatikko) täytyy olla asianmukaiset pakkausmerkinnät. Jos rasiat on suljettu kannella, tarvitaan yksittäisiin rasioihin kuluttajapakkauksen pakkausmerkinnät: alkuperämaa, pakkaaja, luokka ja pakkauksen paino.

Pakkaamattomat tuotteet

Irtomyynnissä eli myytäessä pakkaamattomia tuotteita vähittäismyyjän on asetettava myytävien tuotteiden yhteyteen myyntikyltti. Kyltissä on oltava näkyvin ja selvin kirjaimin tiedot tuotteen alkuperästä sekä tarvittaessa laatuluokasta ja lajikkeesta tai kaupallisesta tyypistä, esimerkiksi omena, Samo, 1 lk, Suomi.

Alkuperämaan ilmoittamiseen ei saa käyttää lyhennettä, vaan maan nimi on kirjoitettava kokonaan.

Tiedot on esitettävä niin että kuluttajaa ei johdeta harhaan. Yhdessä kyltissä yhdelle ja samalle tuotteelle voi olla vain yhdet tiedot. Esimerkiksi jos myynnissä on samaan aikaan sekä italialaista että ranskalaista Gala-omenaa on erät pidettävä toisistaan erillään ja kumpikin merkittävä erikseen; yhteen kylttiin: omena, Gala, 1 lk, Italia ja toiseen: omena, Gala, 1 lk, Ranska.

Vastaavasti vaikka tuotteiden alkuperämaa olisi sama, mutta tuotteet eri lajiketta, erät on pidettävä erillään ja merkittävä erikseen kunkin erän kohdalla kylteillä tai hyllynreunalapuilla, esimerkiksi: omena Discovery 1 lk, Suomi, omena Raike 1 lk, Suomi, omena Collina 1 lk, Suomi, omena Jaspi 1 lk, Suomi, omena Samo 1 lk, Suomi, omena Julyred, 1 lk, Suomi, omena Vuokko, 1 lk, Suomi.

Sekoitukset ja seospakkaukset

Eri hedelmä- ja vihanneslajeja sisältävien seospakkausten myyminen on sallittua. Eri hedelmä- ja vihanneslajien sekoituksesta tai seospakkauksesta puhutaan kun enintään 5 kg painavaan pakkaukseen on pakattu sekaisin eri hedelmä- ja vihanneslajeja. Seospakkauksen tuotteiden on oltava tasalaatuisia. Pakkaus voi sisältää sekaisin sekä erityis- että yleisvaatimustuotteita. Jokaisen seospakkaukseen kuuluvan erityisvaatimustuotteen on oltava kyseistä tuotetta koskevien erityisvaatimusten mukainen ja pakkaukseen kuuluvien yleisvaatimustuotteiden on oltava yleisvaatimusten mukaisia. Seospakkauksiin on tehtävä kustakin pakkaukseen kuuluvasta tuotteesta vaatimusten mukaiset merkinnät.

Seospakkauksiin on tehtävä merkinnät niin että sekoitus ei johda kuluttajaa harhaan. Kunkin tuotteen alkuperää ja laatuluokkaa koskevat tiedot on ilmoitettava tuotteen nimen yhteydessä.

Esimerkiksi omena Ida Red, I lk, Puola 1 kg; omena Granny Smith, I lk, Ranska 1 kg; päärynä Conference, I lk, Hollanti 1 kg.

Saman lajin eri kauppamuotoja tai lajikkeita voi pakata samaan pakkaukseen (seospakkauksiin). Esimerkiksi kirsikkatomaattilajitelma, jossa on punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja samassa 250 g kuluttajapakkauksessa. Saman lajin eri alkuperämaista tulevia tuotteita voi myös pakata samaan kuluttajapakkaukseen, jos eri maista peräisin olevat tuotteet voi helposti erottaa toisistaan ulkonäön perusteella ja kunkin tuotteen kohdalle on merkitty alkuperämaa.

Esimerkiksi paprikasekoitus: punainen - Hollanti, keltainen - Israel, vihreä - Espanja tai viinirypälesekoitus: Red Flame - Chile, Thompson Seedless - Intia.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.8.2021