Ainesosan määrän ilmoittaminen

Elintarvikkeen ainesosan määrän ilmoittamisesta säädetään elintarviketietoasetuksen (EU N:o 1169/2011) artiklassa 22. 

Ainesosan määrä tulee ilmoittaa silloin, kun 

  • ainesosa yhdistetään elintarvikkeen nimeen (esimerkiksi Janssonin kiusauksesta tulee ilmoittaa kalan määrä ja kaalikääryleestä lihan määrä)
  • ainesosaa korostetaan pakkausmerkinnöissä sanoin, kuvin tai muulla tavalla (esimerkiksi voilla leivotuksi ilmoitetusta pullasta tulee ilmoittaa voin määrä ja hedelmäiseksi väitetyistä myslistä hedelmän määrä)
  • ainesosa on elintarvikkeessa olennainen ja erottaa sen muista tuotteista, joiksi elintarviketta nimen tai ulkonäön vuoksi voisi muutoin luulla (esimerkiksi makkarassa lihan).

Seuraavissa tapauksissa ainesosan määrää tarkoittava merkintä ei ole pakollinen:

  • Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan elintarvikkeen valutettu nettopaino. Ainesosan määrän voi tällöin laskea annetuista painoista (esimerkiksi tonnikala vedessä).
  • Jos ainesosan määrä on ilmoitettava merkinnöissä muiden yhteisösäännösten nojalla (esimerkiksi kaakao- ja suklaatuotteiden ja levitettävien ravintorasvojen säännöksissä).
  • Ainesosaa käytetään pieninä määrinä maustamiseen (esimerkiksi paprikaa paprikajuustossa, sitruunaa sitruunakakussa tai juustoa juustopatongissa).
  • Jos valmisteen nimessä mainittu ainesosa ei vaikuta kuluttajan valintaan. Tällöin edellytetään, että ainesosan määrän vaihtelu ei ole oleellinen elintarvikkeen tiettyjen ominaisuuksien kannalta eikä sen avulla voida erottaa elintarviketta muista vastaavista elintarvikkeista (esimerkiksi kermajäätelö, peruna- tai riisipiirakka).
  • Hedelmä-, kasvis-, mauste- ja yrttisekoituksissa, joissa mikään ainesosa ei painoltaan ole olennaisesti määräävässä asemassa.

Ainesosan määrää koskeva merkintä

Ainesosan määrää koskeva merkintä on tehtävä

  • elintarvikkeen nimen yhteyteen tai
  • ainesosaluetteloon kyseisen ainesosan kohdalle.

Ainesosan määrä tulee ilmoittaa ainesosan käyttöhetken mukaisesti prosentteina kaikkien käytettävien ainesosien yhteismäärästä. Merkinnässä ilmoitettujen määrien tulee vastata mainitun ainesosan tai ainesosan ryhmän keskimääräisiä määriä. Tällä tarkoitetaan määrää, joka saadaan noudattamalla valmistusohjetta ja hyvää valmistustapaa sekä ottamalla huomioon valmistuksessa esiintyvät tavanomaiset vaihtelut.

Jos elintarvikkeesta poistetaan vettä lämpö- tai muulla käsittelyllä, on tällaisen ainesosan määrä ilmoitettava valmiista elintarvikkeesta (esimerkiksi ruisleivässä ruisjauhon määrä, jos on käytetty muutakin viljaa kuin ruista).

Jos elintarvikkeeseen käytetyn ainesosan määrä tällä tavoin ilmoitettuna kuitenkin ylittää 100 %, tulee prosenttimäärän sijasta ilmoittaa se ainesosan painomäärä, jota on käytetty valmiin elintarvikkeen 100 grammaa kohti (esimerkiksi salamimakkara, valmiin tuotteen 100 grammaa kohti on käytetty 115 g lihaa).

Jos tiivistetyn tai kuivatun elintarvikkeen ainesosat on tarkoitettu palautettavaksi alkuperäiseen muotoonsa elintarviketta ennastettaessa, voidaan elintarvikkeen ainesosat ilmoittaa sen painon perusteella, mikä niillä on nautintavalmiissa valmisteessa, esimerkiksi kuivatut keittoainekset, jotka ennastetaan keiton valmistuksen yhteydessä.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.7.2021