Ajankohtaista ravitsemus- ja terveysväitteistä

Ravitsemus- ja terveysväitteet -sivuille viimeksi lisätyt esimerkit ja päivitykset
 

Ravitsemus- ja terveysväitteiden verkkokurssi

 • Etsitkö tietoa ravitsemus- ja terveysväitteistä? Mietitkö, miten niitä voi käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa? Ravitsemus- ja terveysväitteiden verkkokurssilla käsitellään perusasioita elintarvikkeiden markkinoinnissa käytettävistä ravitsemus- ja terveysväitteistä. 

 

Kofeiini

 • EFSAlta positiivisen lausunnon saaneet kofeiiniväitteet ovat ns. odotuslistalla siihen asti, että Euroopan komissio tekee päätöksen niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Odotuslistalla olevia väitteitä on lupa käyttää elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa komission päätökseen asti.

 

Luomu

 • Luomuelintarvikkeille ei ole hyväksytty terveysväitteitä. Tästä syystä kaupallisessa viestinnässä luomuelintarvikkeiden ei voi väittää olevan terveellisempiä kuin tavallisesti tuotettujen elintarvikkeiden.

 

Koskeeko sananvapaus myös elintarvikkeiden markkinointia?

 • Yleinen sananvapaus ei mahdollista elintarvikkeiden lainsäädännön vastaista markkinointia. 

 

Pikaopas ravitsemus- ja terveysväitteiden käyttöön

 • Pika-opas siitä, miten käytät ravitsemus- ja terveysväitteitä elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, esillepanossa tai markkinointiaineistossa. 

 

Lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavat väitteet

 • Lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa saa käyttää artiklan 14(1)b mukaisia hyväksyttyjä terveysväitteitä. 

 

Omega-3-rasvahappoihin liittyvä väitteet lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa

 • DHA:n terveysväitteitä ei voi käyttää 1-18 -vuotiaille lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa. 

 

Sinkki

 • Kuluttajalle ei saa muodostua mielikuvaa, että elintarvikkeella olisi terveyshyötyjä esimerkiksi flunssan ehkäisyssä, oireiden helpottamisessa tai lyhentämisessä. 

 

Maitohappobakteerit

 • Kuluttajalle ei saa muodostua mielikuvaa, että elintarvikkeella olisi terveyshyötyjä lääkityksen tai sairauden yhteydessä. 

 

”Vähemmän lisättyä sokeria”

 • Ravitsemusväitettä voi käyttää samoilla ehdoilla kuin "sokereita vähennetty" -väitettä. 

 

"Suolaa vähennetty"

 • Voimakassuolaisten tuotteiden suolan vähennyksestä voi kertoa kuluttajille. Se tulee kuitenkin tehdään väiteasetuksen sääntöjen mukaisesti, eikä merkintä saa johtaa kuluttajaa harhaan.

 

 

Erityisruokavaliovalmisteita koskeva lainsäädäntömuutos vaikuttaa väitteiden käyttöön

Lainsäädäntö muuttuu 20.7.2016. Painonhallintaan tarkoitettuja ateriankorvikkeita (koskee sekä LCD- että VLCD-ateriankorvikkeita) sekä urheilijoille markkinoituja elintarvikkeita ei enää lasketa kuuluvaksi uuden erityisille ryhmille tarkoitettujen elintarvikkeiden asetuksen (EU) N:o 609/2013 piiriin.

Painonhallintaan tarkoitettujen ateriankorvikkeiden ja urheilijoille markkinoitujen tuotteiden markkinoinnissa saa käyttää vain väitelainsäädännön (EY) N:o 1924/2006 mukaisesti hyväksyttyjä ravitsemus- ja terveysväitteitä, jos tuote täyttää väitteen käytön ehdot.

20.7.2016 lähtien markkinoille tuotavien tai valmistettavien tuotteiden tulee olla yllä olevien vaatimusten mukaisia. Ennen tätä markkinoille saatettujen tai merkinnöin varustettujen tuotteiden varastot saa myydä loppuun.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.7.2019