Vitamiinit ja kivennäisaineet

Väiteasetuksen mukaisesti elintarviketta saa kutsua vitamiinin tai kivennäisaineen lähteeksi, mikäli tuote sisältää merkitsevän määrän kyseistä vitamiinia tai kivennäisainetta.

Tällöin 100 grammaa tai 100 millilitraa elintarviketta tai yhden annoksen pakkauksen tulee sisältää vitamiinia tai kivennäisainetta vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta. Juomilla riittää, että 100 millilitraa juomaa sisältää 7,5 % päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Vastaavasti ’’sisältää runsaasti vitamiinia tai kivennäisainetta’’ -ravitsemusväitettä voi käyttää, mikäli 100 grammassa tai 100 millilitrassa elintarviketta tai yhden annoksen pakkauksessa on kyseistä ravintoainetta 30 % päivittäisen saannin vertailuarvosta tai 100 millilitrassa juomaa on 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Mikäli elintarvikepakkaus sisältää useita annoksia, tulee 100 grammassa tai 100 millilitrassa elintarviketta olla merkitsevä määrä kyseistä vitamiinia tai kivennäisainetta.

Ravintolisien osalta sovelletaan samoja ehtoja. Jotta ravintolisää voidaan myydä vitamiinin ja/tai kivennäisaineen lähteenä ja jotta vitamiinin ja/tai kivennäisaineen saa merkitä ravintolisän ominaisten aineiden taulukkoon, tulee vitamiinin ja/tai kivennäisaineen vuorokautisen saannin ravintolisästä olla vähintään 15 % päivittäisen saannin vertailuarvosta annostusohjeen mukaisesti nautittuna. Jos tuotteita myydään nimenomaan vitamiinien ja/tai kivennäisaineiden erinomaisena tai hyvänä lähteenä, tai markkinoidaan siten, että ravintolisä sisältää runsaasti vitamiineja ja/tai kivennäisaineita, katsoo Ruokavirasto, että ravintolisästä saatavan vuorokausiannoksen tulee olla vähintään 30 % päivittäisen saannin vertailuarvosta annostusohjeen mukaisesti nautittuna.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saannin vertailuarvot löytyvät elintarviketietoasetuksen 1169/2011 liitteestä XIII.

Taulukkoon on koottu vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saannin vertailuarvot sekä ’’lähde’’ ja ’’sisältää runsaasti’’ -ravitsemusväitteiden raja-arvot.

Taulukossa kuvataan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saannin vertailuarvoja sekä ''lähde'' ja ''sisältää runsaasti'' -ravitsemusväitteiden raja-arvoja

 

Sivu on viimeksi päivitetty 6.7.2022