Ohjeita komission terveysväiterekisterin ja EFSAn kysymysrekisterin käyttämiseen

Euroopan komission terveysväiterekisteri

Komission terveysväiterekisteri

Englanninkielisestä rekisteristä löytyvät kaikki tähän mennessä hyväksytyt ja hylätyt terveysväitteet, jotka liittyvät

 • elimistön normaalin toimintaan, artikla 13 
 • sairauden riskitekijän vähentämiseen, artikla 14(1)a
 • lasten kasvuun ja kehitykseen, artikla 14(1)b

Väiterekisteristä ei löydy niitä väitteitä, jotka ovat vielä EFSAn arvioitavana tai joista ei vielä ole annettu hyväksymis- tai hylkäämispäätöstä. EFSAn arvioitavana olevat väitteet löytyvät EFSAn kysymysrekisteristä.

Videolla näytetään, miten voit etsiä hyväksyttyjä terveysväitteitä Euroopan komission terveysväiterekisteristä. Voit katsoa videon myös Youtubesta: https://youtu.be/Q4F3UWMJgRk

Toimi näin:

1) Syötä hakukenttään (search) englanninkielellä terveysvaikutus, ravintoaine, muu aine, elintarvike tai elintarvikeryhmä, josta haluat etsiä terveysväitteitä.

2) Haku helpottuu, jos rajaat hakua valitsemalla väitteen statukseksi ”Authorised” tai ja ”Match entire phrase”.

 • Huomaa, että Enter-painikkeen painaminen estää haun toiminnan!

3) Sarakkeet antavat väitteestä seuraavat tiedot:

 • Väitetyyppi
 • Ravintoaine, muu aine, elintarvike tai elintarvikeryhmä
 • Väite
 • Väitteen käytön edellytykset/Rajoitukset/Syy hylkäämiselle
 • Terveyssuhde
 • EFSAn lausunnon referenssinumero/julkaisun referenssinumero
 • Komission päätös, jolla väite on hyväksytty
 • Status(hyväksytty/hylätty)
 • Käsittelyn tunnusnumero (ID)

4) Jos haluat tietää, miten hyväksytty väite on käännetty suomeksi tai ruotsiksi, Euroopan yhteisön lainsäädäntötietokantaan (EUR-Lex) pääsee klikkaamalla komission asetusta, jolla väite on hyväksytty (Commission Regulation).

5) Valitsemalla EUR-Lexissa oikealla ylhäällä olevasta vetovalikosta ’suomi (fi)’:n saa asetustekstin suomeksi.

Open EFSA -portaali

EFSA:n englanninkielinen kysymysrekisteri on korvautunut Open EFSA portaalilla. Portaalista löytyy tietoa kaikista EFSAssa arvioitavana olevista asioista. Sieltä löytyvät myös arvioitavaksi toimitetut terveysväitteet, EFSAn lausunnot terveysväitteistä sekä tieto, jos väitteen arviointi on kesken.

Ruokavirasto työstää parhaillaan ohjeistusta Open EFSA portaalin käyttöön ja se tullaan päivittämään tälle sivustolle mahdollisimman pian.

Lisää tietoa EFSAn työstä väitteiden arvioinnissa ja odotuslistalla olevista terveysväitteistä löytyy EFSAn sivuilta.

Odotuslista

Osa toiminnallisista terveysväitteistä on laitettu ns. odotuslistalle. Niiden tieteellisen näytön arviointi on edelleen kesken tai niiden käsittely Euroopan komissiossa on keskeytetty. Tähän ryhmän kuuluvat muun muassa kasviperäisiin aineisiin liittyvät terveysväitteet.

Ns. odotuslistalla olevia terveysväitteitä voi käyttää ainakin siihen asti, että Euroopan komissio tekee päätöksen niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Väitteiden tulee kuitenkin olla väiteasetuksen ja niihin sovellettavien kansallisten säädösten mukaisia. Esimerkiksi elintarvikkeiden lääkkeellinen markkinointi on kielletty, vaikka sellainen väite olisikin ns. odotuslistalla.

Euroopan komissio pitää yllä luetteloa, josta näkyvät kaikkien ns. odotuslistalla olevien väitteiden ID-numero. Ruokavirasto on koonnut kasviperäisten aineiden odotuslistalla olevat väitteet excel-tiedostoon.

Niitä terveysväitteitä, joita ei ole saatettu arvioitavaksi tai uusia väitteitä, ei voi käyttää ennen kuin niiden tieteellinen näyttö on arvioitu ja väite hyväksytty komission hyväksyttyjen väitteiden luetteloon.

Sivu on viimeksi päivitetty 14.9.2021