Nitriitti

Lihavalmisteisiin lisätään nitriittiä estämään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien, erityisesti Clostridium botulinumin kasvua ja säilyttämään lihan punainen väri. Nitriitti estää myös lipidien hapettumista. Nitriitille sallitut käyttökohteet ja enimmäismäärät on annettu EU:n lisäainelainsäädännössä. Sen mukaan nitriittiä saa lisätä lihavalmisteisiin pääsääntöisesti enintään 150 mg/kg. Nitriitin tavallinen käyttömäärä Suomessa on 80-120 mg natriumnitriittiä (NaNO 2)/kg.

Tuotteen ainesosaluettelo kertoo, jos valmistuksessa on lisätty nitriittiä. Tällöin ainesosaluettelosta löytyy nimi kaliumnitriitti tai natriumnitriitti tai numerotunnus E 249 tai E 250.

Turvallisuusarviossa nitriitti-ionin (NO 2-) hyväksyttäväksi päivittäiseksi enimmäissaanniksi (ADI, acceptable daily intake) on määritetty 0,07 mg/henkilön painokilo.

Ruokavirastossa tehdyn riskinarvioinnin mukaan osalla alle kouluikäisistä lapsista ylittyy nitriitin ADI-arvo, minkä vuoksi makkaroiden, nakkien ja leikkeiden käytöstä alle kouluikäisillä lapsilla on annettu käyttörajoitussuositukset.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.10.2018