Elintarvikelisäaineiden saanti

Lisäaineiden saantia voi vähentää valitsemalla lisäaineettomia peruselintarvikkeita, joita ovat esim. tuore liha ja kala, kananmunat, maito, tuoreet vihannekset, marjat ja hedelmät. Niihin lisäaineita saa käyttää hyvin rajoitetusti.

Luomutuotteet ovat joko lisäaineettomia tai ne sisältävät huomattavasti vähemmän lisäaineita kuin tavanomaisesti tuotetut. Pakkausmerkinnöistä selviää, sisältääkö tuote lisäaineita vai ei, ja mitä lisäaineita on käytetty tuotteen valmistuksessa.

Onko lisäaineista hyötyä?

Lisäaineita lisätään tarkoituksella elintarvikkeeseen. Niiden käytöllä pyritään esimerkiksi parantamaan elintarvikkeen säilyvyyttä (esimerkiksi säilöntäaineet) tai antamaan elintarvikkeelle haluttu rakenne (esimerkiksi hyytelöimisaineet).

Elintarvikelisäaineet palvelevat sekä kuluttajan että elintarvikkeiden valmistajan etuja. Osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota lisäaineita sisältävien elintarvikkeiden käyttö on turvallista.

Usein luullaan, että lisäaineet ja vierasaineet ovat sama asia. Näin ei suinkaan ole. Vierasaineita ei lisätä tarkoituksella elintarvikkeeseen vaan ne ovat ei-toivottuja, peräisin esim. saastuneesta maaperästä. Ne voivat tehdä elintarvikkeesta terveydelle vahingollisen tai elintarvikkeeksi kelpaamattoman.

Lisäaineiden käytön yleiset ehdot ovat:

  • lisäaineen käytölle on perusteltu tarve tuotteen laadun, säilyvyyden tai jonkin muun teknologisen ominaisuuden kannalta 
  • lisäaineen määräysten mukaisesta käytöstä ei ole vaaraa tai haittaa terveydelle 
  • lisäaineen käytöllä ei johdeta kuluttajaa harhaan 
  • lisäaineen käytöstä on hyötyä kuluttajalle.
Sivu on viimeksi päivitetty 12.10.2018