Nanoteknologia elintarviketeollisuudessa

Nanoteknologia on tieteenala, jossa hyödynnetään nanokokoisia materiaaleja, rakenteita ja funktionaalisia toimintoja. Nanoteknologian tutkimuksen ja kehityksen viehätys johtuu uuden teknologian tuomista uusista mahdollisuuksista ja pienten nanopartikkelien hyvistä ominaisuuksista.

Nanoteknologiaa hyödynnetään nykyisin jo lähes kaikilla tärkeimmillä teknologian ja teollisuuden aloilla. Tärkeitä sovelluskohteita ovat muun muassa lääketeollisuus, elektroniikka, energiatekniikka ja biotekniikka. Erityisesti lääketieteelliset sovellukset vaikuttavat lupaavilta. Nanoteknologiaa hyödyntäviä tuotteita on runsaasti markkinoilla. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa nanokokoisia titaanidioksidipartikkeleita sisältävät aurinkovoiteet, nanohopeaa sisältävät antimikrobiset asusteet sekä nanoteknologiaa hyödyntävät ruoanvalmistusvälineet ja elektroniikka.

Myös elintarvikkeissa ja niiden pakkauksissa voidaan hyödyntää nanoteknologiaa. Elintarvikkeisiin sovellettavan nanoteknologian tavoitteena on kehittää elintarvikkeille uusia ja hyödyllisiä ominaisuuksia ja toimintoja. Nanoteknologian elintarvikesovelluksia ovat muun muassa äly- ja aktiiviset elintarvikepakkaukset, nanokokoiset lisäaineet, nanokapselit, nanoemulsiot ja -dispersiot, vedenpuhdistus ja nanosuodatus.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.10.2018