Uuselintarvikkeita koskeva asetus on uudistettu. Uusi asetus, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus uuselintarvikkeista (EU) 2015/2283, on astunut voimaan vuoden 2015 lopussa ja sitä sovelletaan täysmääräisesti 1.1.2018 alkaen.
Mitä on uudistettu?
-
Keskitetty lupamenettely
- Euroopan komissio käsittelee kaikki hakemukset ja myöntää luvat
- Luvat ovat yleisiä, eli toimijakohtaisuus poistuu
- Turvallisuusarvioinnit suorittaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA)
- Turvallisuusarvioinnille ja lupamenettelylle on asetettu aikarajat, jolloin lupaprosessiin kuluva kokonaisaika lyhenee
-
Helpotettu ilmoitusmenettely EU:n ulkopuolisista maista tuleville perinteisille elintarvikkeille
- Perinteisellä elintarvikkeella oltava:
- turvallinen käyttöhistoria lähtömaassa
- jatkuvaa käyttöhistoriaa elintarvikkeena 25 vuoden ajan merkittävän väestönosan keskuudessa
- Yksinomaan ravintolisissä käytetyt elintarvikkeet eivät voi olla perinteisiä elintarvikkeita
- Perinteisellä elintarvikkeella oltava:
-
Unionin luettelo hyväksytyistä uuselintarvikkeista
- Kaikki uudet ja aiemmin hyväksytyt uuselintarvikkeet sisällytetään Euroopan unionin luetteloon hyväksytyistä uuselintarvikkeista
-
Mahdollisuus tietosuojaan
- Sovelletaan ainoastaan hakumenettelyssä
- Hakijalle voidaan myöntää yksinoikeus tuotteen markkinointiin enintään viideksi vuodeksi
- Edellytyksenä turvallisuuden todentamiseen tarvittava uusi tieteellinen näyttö tai tieto, johon hakijalla on yksinoikeus
Mitä säilyy ennallaan?
-
Riittävää käyttöhistoriaa kuvaava ajallinen katkaisuraja 15.5.1997
-
Asetuksen soveltamisala
- Soveltamisalaa on kuitenkin selkeytetty luokittelemalla tuoteryhmiä
- Uusia tuoteryhmiä ovat:
- kivennäisperäiset aineet
- kasveista tai niiden osista peräisin olevat elintarvikkeet (mukaan lukien uusilla lisäämismenetelmillä tuotetut kasvit, jos menetelmä aiheuttaa elintarvikkeen koostumukseen merkittäviä muutoksia ravintoarvoon, metaboloituvuuteen tai haitta-aineiden pitoisuuteen liittyen)
- eläimistä tai niiden osista peräisin olevat elintarvikkeet (mukaan lukien uusilla lisäämismenetelmillä tuotetut eläimet)
- solukko ja kudosviljelmät (eläin, kasvi, mikrobi, sieni, levä)
- nanomateriaalit
- yksinomaan ravintolisissä käytetyt aineet, jos niitä on tarkoitus käyttää muissa elintarvikkeissa