Ajankohtaista
Kasvilajikeluetteloon hakeminen
Kasvilajike haetaan lajikeluetteloon kasvilajikelautakunnalle osoitetulla hakemuksella (ks. lomakkeet). Hakemukseen tarvitaan tiedot lajikkeen omistussuhteista, lajiketutkimusten tulokset (ks DUS-testaus) sekä virallisten viljelyarvokokeiden tulokset. Hakemuksia käsitellään vähintään kerran vuodessa
Hakumenettely
Hakumenettelyon kaksivaiheinen: Kun lajikkeen viljelyarvokokeet ovat alkamassa tai alkaneet, mutta eivät ole vielä valmiit, on mahdollista tehdä ennakkoon hakemus kasvilajikeluettelohakemuksen rekisteröinnin aloittamiseksi, jolloin lajikkeelle kirjautuu heti virallinen hakemuspäivä. Myös mahdollinen lopullinen lajikenimi voidaan kirjata jo tässä vaiheessa.Lajikkeen rekisteröintihakemuksen eteneminen kasvilajikelautakunnan ratkaistavaksi edellyttää vielä lopullisen hakemuksen jättämistä.
Hakemus kasvilajikeluettelorekisteröinnin aloittamiseksi
- Hakemus voidaan jättää lajikkeen aloittaessa viralliset viljelyarvokokeet tai kokeiden ollessa vielä kesken
- Hakemuslomakkeella kerrotaan lajikkeen perustiedot
- Samalla lomakkeella lajike voidaan tarvittaessa ilmoittaa Ruokaviraston suorittamaan viralliseen tutkimukseen lajikkeen erottuvuudesta, yhtenäisyydestä ja pysyvyydestä (DUS-testaus)
- Hakijalle/asiamiehelle Ruokavirasto lähettää ilmoituksen hakemuksen vastaanottamisesta ja hakemusnumeron
- Huom: Lajikkeen rekisteröintihakemuksen eteneminen kasvilajikelautakunnan ratkaistavaksi edellyttää vielä lopullisen hakemuksen jättämistä
Hakemus rekisteröinnin kasvilajikeluetteloon loppuun saattamiseksi (lopullinen hakemus)
- Voidaan jättää virallisten viljelyarvokokeiden valmistuessa
- Ei edellytä ennakkohakemusta kasvilajikeluettelorekisteröinnin aloittamiseksi
- Lajikkeen hakemus etenee kasvilajikelautakunnan ratkaistavaksi
- Kasvilajikeluettelointia koskeva hakemuksen käsittelymaksu kohdistuu lopulliseen hakemukseen
Lajikeluettelohyväksynnän uudistaminen
Mikäli lajikkeen omistaja haluaa jatkaa lajikkeen hyväksyntää 10 vuoden jälkeen, on tästä tehtävä hakemus perusteluineen kasvilajikelautakunnalle. Hakemus on vapaamuotoinen ja se on tehtävä 2 vuotta ennen hyväksynnän päättymistä.
Lajike voidaan poistaa luettelosta lajikkeen omistajan vapaamuotoisella hakemuksella kasvilajikelautakunnalle. Lautakunta voi edellyttää suunnitelmaa lajikkeen säilyttämisestä esimerkiksi geenipankissa. Lajikeluettelosta poistettua lajiketta saa markkinoida kahden luettelosta poistamista seuraavan vuoden ajan.
Lajikeluettelo ja muuntogeeniset (gm) lajikkeet
Gm-lajike saa normaalilajikkeiden tapaan viljelyluvan koko EU:n alueella kun se on otettu jonkin jäsenmaan lajikeluetteloon. Poiketen perinteiseen tapaan jalostetuista lajikkeista gm-lajike on todettava haitattomaksi ihmisen terveydelle ja ympäristölle. Jäsenmaa voi tietyin edellytyksin rajoittaa tai kieltää gm-lajikkeen viljelyn alueellaan ja rajoitusmenettelyä ollaan parhaillaan helpottamassa. Lajikkeen jalostusmenetelmää (gm/perinteinen) kysytään lajikeluettelohakemuksessa.
Hinnasto
Ote MMM:n asetuksen 1146/2018 liitteenä julkaistuista Ruokaviraston maksullisista suoritteista. Voimassa 1.1.2019 alkaen.
Hakemusten ja ilmoitusten vastaanotto ja käsitteleminen, lausunnon antaminen | € (alv 0%) | ||
3.13 | Kasvilajikeluetteloon hakeminen | 285,00 | |
-hyväksynnän uudistaminen | 82,00 |
Hakemusosoite
Kaikki kasvilajikeluetteloa koskevat hakemukset toimitetaan Ruokavirastoon osoitteeseen:
RuokavirastoKasvilajikkeiden rekisteröinti
Tampereentie 51
32201 LOIMAA
Yhteystiedot
Kasvilajikelautakunta:
- puheenjohtaja: Marja Savonmäki p. 040 556 2865, marja.savonmaki@mmm.fi
- sihteeri: Tarja Hietaranta p. 050 344 3748, tarja.hietaranta@ruokavirasto.fi