Puutarhakasvien etämyynti kuluttajille

Monivuotisten puutarhakasvien etämyynnissä käytetään 1.1.2021 alkaen kasvipassia

1.1.2021 lähtien pitää monivuotisten puutarhakasvien mukana olla kasvipassi, kun niitä toimitetaan asiakkaille etämyyntinä.

Etämyynnillä tarkoitetaan tässä myyntiä kuluttajille siten, että kasvit toimitetaan kuluttajan noudettavaksi esimerkiksi postista tai muusta noutopisteestä, tai kuluttajan kotiin. Jos kasvit tilataan ja noudetaan myymälästä, se ei ole etämyyntiä tässä yhteydessä.

Monivuotisilla puutarhakasveilla tarkoitetaan tässä avomaalle istutettavia hedelmä-, marja- koriste- ja vihanneskasveja (puut, pensaat, perennat, marjakasvit, köynnökset, monivuotiset vihannekset yms.).

Ruukku-, ryhmä-, tai viherkasveilla ei tarvitse käyttää kasvipassia etämyynnissä kuluttajille, koska niihin ei liity samanlaista kasvintuhoojien leviämisriskiä ympäristöön kuin avomaan kasveilla. 

Kasvipassi on EU:n kasvinterveysasetuksen (2016/2031) mukainen merkintä. Sitä käytetään yleensä kasvien tukkumyynnissä, mutta etämyynnissä myös kuluttajille myytäessä. Lisäksi tulipoltteen isäntäkasveilla on aina kasvipassi, myös vähittäismyymälöissä myytäessä.

Kasvipassi kertoo ostajalle perustiedot kasvierästä:

 • A. Kasvilajin tieteellinen nimi (sukunimi + lajinimi)
 • B. Kasvipassin myöntäjän rekisteritunnus (FI + rekisterinumero)
 • C. Jäljitettävyyskoodi tietyillä kasvilajeilla
 • D. Alkuperämaat

Kasvipassin myöntävä yritys vakuuttaa, että on tehnyt kasvierälle kasvintuhoojien omavalvonnan, ja erässä ei ole todettu karanteeni- tai laatutuhoojia.

Esimerkki kasvipassista

Etämyyntiä harjoittava yritys rekisteröityy Ruokaviraston kasvinterveysrekisteriin

Ruokaviraston kasvinterveysrekisteriin rekisteröidytään Touko-asiointipalvelussa. Rekisteröidy, jos yrityksesi myy monivuotisia avomaalle istutettavia puutarhakasveja etämyyntinä. Ruukku-, ryhmä- tai viherkasveja myyvän yrityksen ei tarvitse rekisteröityä.

Selvitä, onko yrityksen tarpeen myöntää kasvipasseja itse

Ennen rekisteröitymistä kannattaa selvittää, onko tarpeen, että yritys myöntää kasvipassit itse. Kasvit voi myös hankkia valmiiksi kasvipasseilla merkittyinä. Jos jokaisessa eteenpäin toimitettavassa kasvissa on valmiina edellisen toimijan kasvipassi, ne saa toimittaa eteenpäin tällä kasvipassilla. Jos kasveja myydään pakkauksittain, kasvipassi tulee olla jokaisessa pakkauksessa. Tällöin etämyyntiä harjoittava yritys varmistaa, että kaikissa kasveissa tai pakkauksissa on eteenpäin toimitettaessa kasvipassit. Edellisen toimijan kasvipassia ei saa kopioida, vaan se tulee olla valmiina eteenpäin toimitettavassa kasvissa tai pakkauksessa.

Lisäksi etämyyjä varmistaa, ja että kasveissa ei näy karanteeni- tai laatutuhoojien oireita, tai haitallisessa määrin oireita muistakaan kasvintuhoojista. Etämyyjä myös säilyttää tiedot (esimerkiksi lähetyslistat) hankkimistaan kasveista kolmen vuoden ajan.

Jos etämyyntiä harjoittava yritys myöntää itse kasvipassit, se tekee myös kasvintuhoojien omavalvontaa, johon kuuluu kirjanpito havainnoista. Kasvipasseja myöntävä yritys noudattaa myös muita kasvipassitoimijan velvoitteita, kuten säilyttää vastaanotettujen ja myytyjen erien kasvipassitiedot kolmen vuoden ajan. Tämä on tärkeää kasvien jäljitettävyyden varmistamiseksi siltä varalta, että niistä löytyy myöhemmin karanteenituhooja. Kasvipasseja myöntävät yritykset myös tarkastetaan vuosittain ja tarkastus on maksullinen. Kasvipassin myöntäjä hakee kasvipassin käyttöoikeuden Touko-asiointipalvelussa rekisteröitymisen yhteydessä.

Asiakkaan nähtäville perustiedot myytävästä kasvista

Etämyynnissä kuten verkkokaupassa tai myyntiluettelossa pitää tuotetietojen sisältää seuraavat taimiaineistolainsäädännön mukaiset tiedot:

 • suomen- tai ruotsinkielinen sekä tieteellinen nimi (lajitasolla aina kun mahdollista)
 • lajike
 • tuotantomaat
 • myyjän tai viljelijän nimi
 • kasvin koko tai ikä
 • astiataimilla astian koko
 • varmennetuilla käyttötaimilla merkintä laatuluokasta

Verkkokaupassa tai myyntiluettelossa ei tarvitse olla kasvipassitietoja näkyvillä, mutta ne saavat olla. Kasvipassi kulkee ostajalle kuitenkin aina kasvien mukana.

Karanteenituhoojista ilmoitetaan Ruokavirastoon

Jos etämyyjä havaitsee kasveissa karanteenituhoojiin viittaavia oireita, siitä ilmoitetaan välittömästi Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).

Myöskään laatutuhoojien oireita ei saa olla myytävissä kasveissa. Laatutuhoojista ei tarvitse kuitenkaan ilmoittaa Ruokavirastoon, vaan toimija huolehtii itse siitä, ettei oireellisia kasveja toimiteta eteenpäin. Jos on tarpeen määrittää mikä kasvintuhooja on kyseessä, voi lähettää näytteen esimerkiksi Ruokaviraston kasvintuhoojalaboratorioon.

Lue lisää karanteeni- ja laatutuhoojista:

Yhteydenotot

 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 17.11.2020