Maito ja maitopohjaiset sivutuotteet

Maidon ja maitopohjaisten sivutuotteiden käyttö elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa

Elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa voi tietyin edellytyksin käyttää maitopohjaisia tuotteita, jotka ovat peräisin maitoalan laitoksesta, vähittäiskaupasta tai käsittelylaitoksesta. Tuotteet katsotaan luokan 3 sivutuotteiksi ja niitä voivat olla esimerkiksi raakamaito, hera, maitohuuhteet, kauppojen palautusmaidot tai muut maitotuotteet. Elintarviketuotantoeläinten rehuksi käytettävälle maidolle ja maitotuotteille on käsittelyvaatimuksia, jotka riippuvat mm. siitä, mitä käsittelyitä sille on elintarviketuotannossa tehty. Maitoalan laitoksen, joka toimittaa maitotuotteita elintarviketuotantoeläinten ruokintaan, on rekisteröidyttävä rehualan toimijaksi Ruokavirastoon. Rekisteröityminen tapahtuu lomakkeella A, joka löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

Antibioottijäämiä sisältävä maito on luokan 2 sivutuotetta, eikä sen tai muidenkaan luokan 2 sivutuotteiden käyttö ole sallittua elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa. Poikkeuksena edelliseen on maitotilalla syntyvän antibioottimaidon käyttö omalla tilalla.

Maidon ja maitopohjaisten tuotteiden käytöstä elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa on tehty ohje, joka löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 28.11.2018