Lemmikki mukaan matkalle

Lemmikille passi lomareissulle mukaan!

Suunnitteletko ulkomaanmatkaa lemmikin kanssa? Tähän muistilistaan on koottu asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen matkaa.

Jo matkaa suunnitellessa on hyvä tutustua lemmikkien matkustusvaatimuksiin ja tarkistaa oman lemmikin rokotukset. Lemmikille kannattaa hankkia eläinlääkäriltä EU:n lemmikkieläinpassi. Se mahdollistaa vaivattoman matkustamisen lemmikin kanssa EU:n alueella sekä paluun tietyistä EU:n ulkopuolisista maista. Lemmikkieläinpassin voi myöntää ainoastaan EU:ssa laillistettu eläinlääkäri.

Lemmikkieläinpassiin merkitään perustietojen lisäksi lemmikin omistajan nimi sekä tiedot mikrosirusta ja voimassaolevasta raivotautirokotuksesta, joka on annettava vähintään 12-viikkoiselle pennulle vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa. Raivotautirokotuksen tulee olla voimassa koko matkan ajan, ja rokotus kannattaa uusia joko Suomessa tai muussa EU-maassa ennen vanhenemista.

Eläinlääkärin on annettava koiralle lääkitys ekinokokkoosia vastaan ja merkittävä se lemmikkieläinpassiin 1–5 päivää (24–120 tuntia) ennen Suomeen, Irlantiin, Isoon-Britanniaan tai Maltalle saapumista. Kissalta tai fretiltä ekinokokkoosilääkitystä ei vaadita.

Näillä ehdoilla voi matkustaa seuraavien maiden välillä: EU-maat, Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, Norja, San Marino, Sveitsi ja Vatikaani.

Paluu EU-alueelle lemmikin kanssa onnistuu samoin ehdoin myös seuraavista maista: Ascensionsaari, Arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Argentiina, Australia, Aruba, Bahrain, Barbados, Bermuda, Bonaire, Bosnia ja Hertsegovina, Brittiläiset Neitsytsaaret, Caymansaaret, Chile, Curaçao, Falklandinsaaret, Fidži, Hongkong, Jamaika, Japani, Kanada, Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Malesia, Mauritius, Mayotte, Meksiko, Montserrat, Ranskan Polynesia, Taiwan, Trinidad ja Tobago, Saba, Saint Kitts ja Nevis, Saint Helena, Saint Lucia, Saint-Pierre ja Miquelon, Saint Vincent ja Grenadiinit, Singapore, Saint Eustatius, Sint Maarten, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Valko-Venäjä, Vanuatu, Venäjä, Wallis ja Futuna sekä Yhdysvallat. 

Muihin maihin kohdistuvat ehdot

Mikäli matkustaa muualle kuin edellä lueteltuihin maihin, tulee tehdä myös raivotautivasta-ainetesti Ruokaviraston laboratoriossa ja pyytää eläinlääkäriä merkitsemään hyväksytty tulos lemmikkieläinpassiin ennen matkalle lähtöä. Testituloksen alkuperäinen kopio kannattaa pitää matkustaessa mukana. Tällä varmistaa, että lemmikki pääsee omistajansa mukana palaamaan mistä tahansa maasta EU:n alueelle.

EU:n alueelle muualta palattaessa tulee lemmikkieläin tarkastuttaa kyseisen EU-maan nimetyllä rajanylityspaikalla. Omistajan pitää itse esittää lemmikki ja asiakirjat tarkastavalle viranomaiselle. Suomeen saavuttaessa eläimet tarkastaa Tulli. Nimetyt rajanylityspaikat löytyvät EU:n lemmikkieläinsivuilta.

Eläinlääkäriltä kannattaa myös tiedustella, mitä ennaltaehkäisevää lääkitystä kohdemaassa voi tarvita. Monissa maissa eläinten terveystilanne on olennaisesti Suomea heikompi ja esimerkiksi ennaltaehkäisevä sydänmatolääkitys voi olla paikallaan.

Jos löydät EU:n ulkopuolella matkustaessasi lemmikin, jonka haluat tuoda mukanasi Suomeen, edellä luetellut EU-alueen lemmikkejä koskevat ehdot eivät ole sovellettavissa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä rajaeläinlääkäriin. Tautiriskien vuoksi Ruokavirasto ei suosittele kodittomien katueläinten tuontia ulkomailta.

Lue lisää EU:n ulkopuolelle matkustamisesta ja paluusta lemmikin kanssa

Edellä luetellut asiat eivät koske lemmikkien vientiehtoja EU:n ulkopuolisiin maihin. Vientiehdoista voi tiedustella suurlähetystöistä ja kyseisen maan viranomaisilta.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.2.2020