Sivutuotetoimijan rekisteröinti Traces NT-järjestelmään

Eläimistä saatavien sivutuotteiden sisämarkkinakaupassa otettiin käyttöön uusi Traces NT-järjestelmä 6.12.2021. Traces Classic on käytössä vuoden 2021 loppuun asti, jonka jälkeen se sulkeutuu kokonaan. Molemmissa järjestelmissä kaupalliset asiakirjat laaditaan DOCOM-osioon ja järjestelmävaihdoksen myötä kaupalliseen asiakirjaan ei tule sisällöllisiämuutoksia. Vaikka Traces Classic toimii vuoden loppuun saakka, niin suositeltavaa on ottaa Traces NT:n DOCOM-osion avauduttua. Vanhoja eriä koskevat tiedot eivät siirry Traces Classicista Traces NT-järjestelmään. 

Ruokavirasto on etukäteen syöttänyt Traces NT-järjestelmään sivutuotetoimijoiden tietoja, joten toimijoiden ei tarvitse itse tietoja järjestelmään syöttää. Toimijoiden on kuitenkin hyvä tarkistaa omien tietojen oikeellisuus (puhelinnumero, osoite jne.).

Rekisteröityminen on kaksivaiheinen:

-vaihe 1: EU login tunnusten hankkiminen

-vaihe 2: EU login tunnuksilla Traces NT järjestelmään kirjautuminen, jossa

  • valitaan oikea toimija (eli organisaatio) jo olemassa olevalta listalta (jos yrityksen nimeä ei löydy listalta, niin ole yhteydessä Ruokavirastoon)
  • samalla merkitään oma käyttäjä-tili tietyn toimijan edustajaksi

Pääsääntöisesti yritys on vain kerran Traces NT-järjestelmässä organisaationa. Jos yrityksellä on useampia samanlaisia laitoksia, esim. käsittelylaitoksia, niin silloin jokainen laitos on järjestelmässä erillisinä organisaatioina. Yhdellä organisaatiolla voi olla useita eri käyttäjiä ja yksi käyttäjä voi olla linkitetty useampaan eri organisaatioon. Organisaatiota edustavat käyttäjät voivat luoda DOCOM-osioon kaupallisen asiakirjan tai tehdä vastaanottokuittauksen toimijalle saapuneeseen sivutuote-erään.

Vaihe 1 – EU login tunnusten hankkiminen

EU login -käyttäjätunnus haetaan tältä sivulta: https://webgate.ec.europa.eu/cas/login. Tarvitset tilin luomiseen voimassa olevan sähköpostiosoitteen. Huom! Jos olet aiemmin käyttänyt jotain EU-palvelua, niin sinulla voi jo olla olemassa EU login -käyttäjätunnus. Englanninkieliset tarkemmat ohjeet EU login -käyttäjätunnuksen hakemiseen löytyvät https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt-help/Content/C_EU%20login/create-a-new-EU-login-account.htm

EU login sign in.png

Klikkaa sivustolla kohtaa ”Create an account”. Täytä alla olevat tiedot ja paina "create an account". 

create account.png

Tämän jälkeen järjestelmä varmistaa CAPTCHA-menetelmällä (kuvassa kirjaimia ja numeroita) ilmoituksen aitouden. Saat sähköpostiin vahvistusviestin, jonka linkkiä tulee painaa 1,5 tunnin kuluessa sähköpostin saapumisesta. Linkkiä painamalla pääset syöttämään itse miettimäsi vähintään 10 merkkiä pitkän salasanan (täytyy sisältää iso kirjain, pieni kirjain, luku ja erikoismerkki). EU login käyttäjätunnus (=sähköpostiosoite) ja salasana toimivat jatkossa Traces NT-järjestelmään kirjautumisessa.

Vaihe 2 - Traces NT-järjestelmään kirjautuminen

1. EU login-tunnuksilla kirjaudutaan Traces NT-järjestelmään osoitteessa https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/login

kirjautuminen Traces NT.png

2. Traces NT-järjestelmä pyytää sinua hakemaan oikeanlaista roolia → klikkaa toimijaa

valitse toimija.png

3. Sivusto pyytää sinua hakemaan toimijaa järjestelmässä jo olevista toimijoista. Suurin osa sivutuotetoimijoista löytyy jo Traces NT-järjestelmästä. Voit hakea yrityksen nimellä toimijaa. Jos yrityksen nimellä toimijaa ei löydy, niin valitse maaksi Suomi ja osioksi ”eläimistä saatavat sivutuotteet”, niin saat listan järjestelmästä jo löytyvistä toimijoista.

valitse toimija listalta.png

4. Jos toimija (esim. käsittelylaitos) löytyy jo järjestelmästä, klikkaa sen kohdalla olevaa ruutua ja hae lupaa ylhäällä oikealla olevaa painiketta painamalla 

hae lupaa.png

5. Ruokavirasto (tai oman alueen läänineläinlääkäri) varmentaa sinut kyseisen toimijan käyttäjäksi. Jos varmentamista ei tapahdu vuorokauden kuluessa, kannattaa laittaa asiasta sähköpostia abp@ruokavirasto.fi osoitteeseen.

Myös jos toimijaa ei löydy järjestelmästä, niin laita sähköpostia edellä mainittuun osoitteeseen.

Lisätietoja Traces NT-järjestelmään kirjautumisesta ja mahdollisista ongelmatilanteista löytyy Ruokaviraston sivuilta.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 20.12.2021