Tuonti-ilmoituksessa ilmoitettavat elintarvikkeet

Eläinperäisiä elintarvikkeita EU:n sisämarkkinoilta Suomeen tuovan toimijan pitää ilmoittaa tietyistä eläinperäisistä elintarvikkeista tuonti-ilmoituksella Ruokavirastoon ja omaan kuntaan (kts. tuonti-ilmoitus ohjeista ja lomakkeista). Tällä sivulla kerrotaan, mistä elintarvikkeista tulee tehdä tuonti-ilmoitus sekä miten elintarvikkeet luokitellaan tuonti-ilmoitukseen. 

Ilmoitettavat elintarvikkeet ja niiden luokittelu

Pääluokka 1 (Naudanliha)

1a Naudanliha ja -jauheliha, tuore
1b Naudanliha ja -jauheliha, pakaste
1c Naudanliha MSM*, tuore
1d Naudanliha MSM*, pakaste
1e Naudanliha, raakalihavalmiste

Pääluokka 2 (Sianliha)

2a sianliha ja -jauheliha, tuore
2b sianliha ja -jauheliha, pakaste
2c sianliha MSM*, tuore
2d sianliha MSM*, pakaste
2e sianliha, raakalihavalmiste

Pääluokka 3 (Siipikarja, tarhattu), tarkenna ilmoittamalla myös alaluokka

3a Siipikarjanliha ja -jauheliha, tuore
3b Siipikarjanliha ja -jauheliha, pakaste
3c Siipikarjanliha MSM*, tuore
3d Siipikarjanliha MSM*, pakaste
3e Siipikarjanliha, raakalihavalmiste

Alaluokat kategorialle 3:

  • 1 Kana
  • 2 Kalkkuna
  • 3 Helmikana
  • 4 Ankka
  • 5 Hanhi
  • 6 Muu

Pääluokka 4 (Muun eläimen liha), tarkenna ilmoittamalla myös alaluokka

4a Muun eläimen liha ja jauheliha, tuore (sis. MSM*)
4b Muun eläimen liha ja jauheliha, pakaste (sis. MSM*)
4e Muun eläimen liha, raakalihavalmiste

Alaluokat kategorialle 4:

  • 1 lammas
  • 2 villisika, tarhattu
  • 3 villisika, luonnonvarainen
  • 4 Muut sorkkaeläimet, tarhattu (esim. vuohi, biisoni)
  • 5 Muut sorkkaeläimet, luonnonvaraiset (esim. hirvi, peura, poro, kauris)
  • 6 Linnut, luonnonvaraiset
  • 7 Hevonen
  • 8 Hyönteiset
  • 9 Matelijat
  • 10 Karhut ja muut petoeläimet
  • 11 Muu

Pääluokat 6, 10a ja 13

6 Kananmunat
10a Juusto lämpökäsittelemättömästä maidosta
13 Lämpökäsittelemätön maito (kaikki eläimet)

*MSM: Mechanically separeted meat

Ilmoitettavien elintarvikeryhmien määritelmiä

Liha

Lihalla tarkoitetaan eläinten syötäväksi soveltuvia osia veri ja sisäelimet mukaan lukien (EY 853/2004 liite I, kohta 1.). Myös muut syötäväksi tarkoitetut ruhonosat, esim. rasva, nahka ja suolet, katsotaan lihaksi. Lihaan ei ole lisätty mausteita tai muuta, suolaa voi olla alle 1% (EY 853/2004, liite I, kohta 1.13 ja asetuksen Guidance document). 

Raakalihavalmiste

Raakalihavalmisteella tarkoitetaan sellaista raakaa lihaa, jauheliha mukaan luettuna, johon on lisätty suolaa, lisäaineita, mausteita tai muuta sellaista. Jos suolaa on ≥1 %, tuote katsotaan raakalihavalmisteeksi. Siten esimerkiksi broilerinlihaa, johon on lisätty pelkkää suolaa 1,2 %, pidetään raakalihavalmisteena. Raakalihavalmisteessa tuoreen lihan ominaisuudet tai lihan lihassyyrakenne on tallella.

Esimerkkejä raakalihavalmisteista:

  • tartarpihvit
  • raa´at hampurilaisjauhelihapihvit (maustettuja)
  • raaka pekoni
  • sisältä raaka/punainen paahtopaistisalaatti
  • pelmenit
  • joulukinkut ja -rullat (kinkusta ja kalkkunasta)

Lihavalmiste eroaa raakalihavalmisteesta siten, että se on jalostettu tuote (esim. kuumennettu, savustettu) ja siinä tuoreen lihan ominaisuudet kuten lihassyyrakenne ovat kadonneet. Lihavalmisteista ei tarvitse tehdä tuonti-ilmoitusta.  

 

Sivu on viimeksi päivitetty 11.8.2022