Rekisteröityminen ja ongelmatilanteet

Rekisteröityminen

Traces-ohjelman käyttäminen edellyttää rekisteröitymistä ohjelmaan. Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoite, joten rekisteröitymisen vaatimuksena on toimiva sähköpostiosoite. Rekisteröityminen tapahtuu Traces-ohjelman kirjautumissivulla. 

TRACES-NT (uusi)
HUOM! Tämän sivun ohjeet koskevat vain eläinlääkinnällistä rajatarkastusta

TRACES Classic (vanha)

Virkaeläinlääkärit voidaan rekisteröidä vain Ruokavirastossa. Jos olet virkaeläinlääkäri ja tarvitset Traces-tunnuksen, ota yhteyttä Tracesin sisämarkkinakaupan neuvontaan (yhteystiedot kohdassa Neuvonta).

1. Napsauta alareunan Rekisteröi uusi käyttäjä napsauttamalla tätä -linkkiä. 
2. Esiin tulee käyttäjän rekisteröintipyyntölomake. 
3. Syötä käyttämäsi sähköposti Sähköposti: -kenttään. 
4. Syötä haluamasi salasana Salasana: -kenttään. Salasanan on oltava vähintään 10 merkkiä pitkä ja siinä on oltava vähintään yksi iso kirjain, yksi numero ja yksi erikoismerkki. Salasanan vaihtamisen yhteydessä valitaan turvakysymys ja vastataan siihen. Turvakysymykseen vastataan myöhemmin aina, jos salasana on unohtunut tai käyttäjätili aktivoidaan uudelleen. Salasanaa tulet käyttämään kirjautuessasi ohjelmaan. 
5. Syötä sama sana Salasana (vahvistus): -kenttään.

Käyttäjän tiedot: 

6. Syötä käyttäjän etunimi Etunimi: -kenttään. 
7. Syötä käyttäjän sukunimi Sukunimi: -kenttään. 
8. Voit lisätä lisätietoja Puhelin-kenttään tai Lisätietoja-kenttään (esimerkiksi +358 222 22 22).

Yritys/Organisaatio, johon käyttäjä kuuluu, on määritettävä: 

9. Napsauta Organisaatio, yhtiö -kohdan Valitse -linkkiä. 
10. Rekisteröi uusi käyttäjätili - Valitse organisaatio -sivu avautuu 
11. Syötä Maa -kenttään Suomi ja Nimi -kenttään organisaation nimi sekä napsauta Etsi -linkkiä. 
12. Jos yritystä ei löydy, saat yläreunaan punaisen huomautuksen, jossa sanotaan, että enemmän kuin yksi tieto löytyi. Yritä hakua uudestaan lisäämällä esimerkiksi yrityksen tyypin tai aggregaattikoodin hakuehtoihin. (Aggregaattikoodi: Yrityksen rekisteröitymis- tai hyväksyntänumero taikka VAT-numero (eli LY-liikeyhteisötunnus tai arvonlisäverotunniste)). Jos sekään ei auta, napsauta Uusi-linkkiä, jotta voit luoda haluamasi yrityksen/organisaation.

Jos organisaatio harjoittaa tuontia EU:n ulkopuolisista maista, organisaatiolle on määritettävä rajatarkastusasema. Napsauta Määritä rajatarkastusasema -kohdan Valitse -linkkiä. Rekisteröi uusi käyttäjätili - Uusi organisaatio - Valitse viranomainen -sivu avautuu. Syötä Maa -kenttään Suomi ja Nimi -kenttään rajatarkastusaseman nimi (paikkakunta) sekä napsauta Etsi -linkkiä. Napsauta Valitse -linkkiä asianmukaisen rajatarkastusaseman kohdalla.

EU:n sisämarkkinoilla toimivalle yritykselle ei tarvitse määrittää erikseen viranomaista - se määrittyy ohjelmassa automaattisesti organisaation postinumeron perusteella.

Huomioi ero rajatarkastusasemien Helsinki, A ja Helsinki, P välillä. A = lentoasema, P = satama
13. Palaat takaisin rekisteröintipyyntölomakkeelle. 
14. Organisaation tiedot näkyvät nyt ikkunan Organisaatio, yhtiö -osassa.

Tietojen lähettäminen 

15. Lähetä tiedot napsauttamalla Lähetä-linkkiä. 
16. Näytön yläreunassa näkyvä "Rekisteröi uusi käyttäjätili - Lähetys onnistui" -viesti vahvistaa, että lomakkeen lähetys onnistui. "Uusi käyttäjätili on lähetetty. Vahvistussähköpostiviesti on lähetetty antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Kun saat tämän sähköpostiviestin, napsauta heti siinä olevaa linkkiä. Näin vahvistat sähköpostiosoitteesi voimassaolon. Tällöin paikallinen viranomainen voi varmentaa pyyntösi." 
Huom! Lähetys voi toki myös epäonnistua! Korjaa silloin ohjelman huomauttavat virheet ja yritä uudestaan. 
17. Poistu ohjelmasta napsauttamalla Kirjaudu ulos -linkkiä.

Käyttäjätunnuksen vahvistaminen 

18. Ohjelma lähettää nyt vahvistamisviestin sähköpostitse antamaasi sähköpostiosoitteeseen 
19. Vahvista pyyntö napsauttamalla sähköpostiviestissä olevaa hyperlinkkiä
20. Näytön yläreunassa näkyvä "Rekisteröi uusi käyttäjätili - Rekisteröintipyynnön vahvistus" -viesti vahvistaa, että pyynnön lähetys onnistui. "Käyttäjän rekisteröintipyyntösi vahvistaminen on onnistunut. Paikallinen viranomainen varmentaa nyt pyyntösi. Saat sähköpostiviestin, jossa kerrotaan tämän prosessin tulos." 
Huom! Lähetys voi toki myös epäonnistua! Yritä silloin uudestaan.

Käyttäjätunnuksen aktivoiminen 

21. Jää odottamaan aktivointi-ilmoitusta. Ohjelma lähettää luomispyyntöilmoituksesi varmennettavaksi toimivaltaiselle viranomaiselle sähköpostitse. 
22. Kun toimivaltainen viranomainen on varmentanut käyttäjätunnuksesi, ohjelma lähettää luomisen onnistumisilmoituksen sähköpostitse. Vasta tämän jälkeen voit käyttää ohjelmaa.

EO-käyttäjillä (Economic Operator, kaupallinen toimija) tarkoitetaan kaikkia toimijoita, jotka tuovat tai huolitsevat sellaisia kolmansista maista tuotavia tuotteita tai eläviä eläimiä, joille tulee tehdä eläinlääkinnällinen rajatarkastus. EO-käyttäjiä ovat siis muun muassa tuojat, huolitsijat, MMM:n hyväksymät tullivarastot ja muonituselintarvikevarastot. Lisäksi EO-käyttäjiä ovat sisämarkkinakaupassa eli EU-maiden välisessä kaupassa toimivat yritykset ja huolitsijat.

Käyttäjätunnusten varmentaminen

Läänineläinlääkärit ja rajatarkastusasemat varmentavat ja aktivoivat taloudellisten toimijoiden käyttäjätunnuksia (EO-käyttäjä). Saat käyttäjätunnuksen varmentamisesta viestin sähköpostiisi.

Käyttäjätietojen muokkaaminen

Voi muokata omia nimi- ja puhelinnumerotietojasi kohdassa Muokkaa käyttäjän tietoja. Muita tietoja muun muassa yrityksen tietoja voivat muokata vain läänineläinlääkärit ja rajatarkastusasemat.

Ongelmatilanteet

Jos saat huomautuksen

  • "Virheellinen status - ota yhteys järjestelmävalvojaan" 
    Käyttäjätunnustasi ei ole vielä varmennettu. Varmennuksen suorittaa toimivaltainen viranomainen (läänineläinlääkäri tai rajatarkastusasema) ja saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi. Katso tarkemmin ohjeen kohdasta 22.
  • "Kirjautuminen epäonnistui - tarkista sähköpostiosoite ja/tai salasana'"
    Olet syöttänyt joko sähköpostiosoitteen tai salasanan väärin. Huomaathan, että salasanassa isoilla ja pienillä kirjaimilla on merkitystä.
  • "Tili on lukittu, koska virheellisiä kirjautumisyrityksiä oli liian monta.'"
    Olet syöttänyt salasanasi virheellisesti kolme kertaa peräkkäin, jolloin käyttäjätunnuksesi on mennyt lukkoon. Käyttäjätunnuksesi voi avata läänineläinlääkäri tai rajatarkastusasema, jonka valitsit rekisteröitymisen yhteydessä. Virkaeläinlääkärin käyttäjätunnus voidaan avata vain Ruokavirastossa.

Unohdit salasanan 

Voit pyytää ohjelmalta salasanaa kirjoittamalla kirjautumissivulle sähköpostiosoitteen ja napsauttamalla Lähetä salasana -linkkiä. Ohjelma lähettää uuden salasanan sähköpostiisi. Käytä tätä salasanaa kirjautuessasi ohjelmaan. Kirjautumisen yhteydessä ohjelma vaatii muuttamaan salasanan, jolloin saat sen taas haluamaksesi.

Sivu on viimeksi päivitetty 11.5.2020