Rekisteröityminen ja ongelmatilanteet

Rekisteröityminen Traces-järjestelmiin

Traces-ohjelman käyttäminen edellyttää rekisteröitymistä ohjelmaan. Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoite, joten rekisteröitymisen vaatimuksena on toimiva sähköpostiosoite. Rekisteröityminen tapahtuu Traces-ohjelman kirjautumissivuilla. 

TRACES-NT (uusi)

Traces NT on otettu käyttöön viennissä EU:n ulkopuolelle. Vanha Traces Classic -järjestelmä on poistunut käytöstä 31.12.2021.

Elävien eläinten ja niiden sukusolutuotteiden sisämarkkinakaupassa Traces NT -järjestelmä on otettu käyttöön 11.10.2021 alkaen. Sisämarkkinakaupan terveystodistuksia ei voi enää laatia Traces Classic -järjestelmässä.

Toimijoiden rekisteröityminen uuteen Traces NT -järjestelmään

Vanhat Traces Classic -tunnukset eivät toimi uudessa Traces NT -järjestelmässä, joten kaikilla Traces NT -järjestelmää käyttävillä toimijoilla on oltava EU- login käyttäjätili. 

Ohje käyttäjien ja toimijoiden rekisteröitymiseen (ohje on englanniksi ja komission laatima).

Käyttäjätili on linkitettävä toimijaan (ilman toimijaan linkitettyä käyttäjätiliä, terveystodistuksen I- osan laatiminen tai terveystodistuksen tietojen näkeminen ei ole mahdollista!). Viranomainen ei voi luoda käyttäjätiliä puolestasi. Aluehallintoviranomainen hyväksyy toimijoiden tunnukset. 

Elävien eläinten ja niistä saatavien sukusolutuotteiden sisämarkkinakaupan käyttäjät ja toimijat

(HUOM! Elävien eläinten ja sukusolutuotteiden terveystodistukset on laadittava Traces NT -järjestelmässä viimeistään 23.10.2021 alkaen.)

Suomenkielinen pikaohje käyttäjien ja toimijoiden Traces NT- järjestelmään rekisteröitymiseen koskien elävien eläinten ja niiden sukusolutuotteiden sisämarkkinasiirtoja.

Komission laatimat ohjeet elävien eläinten ja niistä saatavien sukusolutuotteiden sisämarkkinakaupan toimijoille (ohjeet ovat englanniksi).

 1. Kooste elävien eläinten ja niiden sukusolutuotteiden sisämarkkinakaupan osioista (sections) Traces NT- järjestelmässä löytyy täältä.

  Huomioitavaa: Sisämarkkinaosiot löytyvät ELÄINLÄÄKETIEDE (EFTA, Euroopan unioni) -otsikon alta. Osioita ovat mm. eläinlajien pitopaikat, eläinkuljettajat, sisämarkkinakauppaan hyväksytyt laitokset. Samalla toimijalla voi olla useita eri osioita (toimijalla voi olla eläinten pitopaikka ja hän voi myös toimia eläimen viejänä tai tuojana).

  Osion kohdalta voidaan lisäksi valita useita eri toimintoja. Esimerkiksi IMPORTER (IMP) -osiossa toiminnoksi pystyy (nimikkeestä huolimatta) valitsemaan eläinten viennin ja/ tai tuonnin.

  Toimijat ja niiden käyttäjät tulee varmentaa. Varmentamisen suorittavat aluehallintovirastojen läänineläinlääkärit. Järjestelmä lähettää varmennuspyynnön läänineläinlääkäreille automaattisesti, mutta mikäli varmentamisella on kiire, voitte olla yhteydessä suoraan alueenne läänineläinlääkäreihin. Heidän yhteystietonsa löytyvät tästä linkistä.

 2. Ohje toimijoille terveystodistuksen I-osan täyttämiseen löytyy täältä.
 3. Ohje toimijoille pitkien eläinkuljetusten reittisuunnitelman (journey log) laatimiseen Traces NT- järjestelmässä löytyy täältä.

 Viranomaisten rekisteröityminen uuteen Traces NT -järjestelmään:

(HUOM! Traces NT -järjestelmään on haettava kokonaan uudet tunnukset eikä Traces Classic -tunnuksilla pysty kirjautumaan järjestelmään!)

Hae ensin EU login-tunnukset.

Toimi sitten tämän ohjeen kohdan I. mukaisesti.

Huomioittehan, että kunnaneläinlääkäreiden varmennus tapahtuu aluehallintoviranomaisten läänineläinlääkäreiden toimesta. Rekisteröitymiseen liittyvissä kysymyksissä, olkaa yhteydessä omaan aluehallintovirastoonne. Läänineläinlääkäreiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Teurastamoja valvovien tarkastuseläinlääkäreiden varmennus tapahtuu Ruokavirastossa. Varmennusta varten tarkastuseläinlääkäreiden olisi tehtävä ilmoitus käyttäjätunnuksen hakemisen jälkeen tähän sähköpostiosoitteeseen: VientiTraces@ruokavirasto.fi

Viranomaisille tarkoitettu Traces NT -koulutusmateriaali (mukaan lukien harjoitusohjelman käyttäjätunnukset) löytyy Pikantista : https://pikantti.ruokavirasto.fi/display/ELATUO/Traces+NT+koulutusmateriaali (Eläimet > Tuonti ja vienti > Ohjeet > Traces NT koulutusmateriaali)

Komission ohje viranomaisille viennin terveystodistusten myöntämiseen Traces NT -järjestelmässä löytyy täältä.

Komission viranomaisille laatima ohje sisämarkkinakaupan terveystodistusten laatimisesta Traces NT -järjestelmässä löytyy täältä.

Traces NT viennin todistusmallit järjestelmän ongelmatilanteissa

Jos Traces tai jokin sen toiminnoista on pois käytöstä pidemmän aikaa kuin tunnin, voit käyttää tietojen kirjaamiseen tulostettavaksi tarkoitettua mallia sähköisestä todistuksesta. Kirjoita tiedot välittömästi Tracesiin, kun järjestelmä taas toimii. 

Hongkongin vienti

Todistusmallit:  lihatuotteet 

Iso-Britannian vienti

Todistusmallit: elävät hevoset, lemmikit 

Lisää todistusmalleja löytyy Iso-Britannian viranomaisten internetsivuilta: 

Model health certificates for exports of live animals and animal products to Great Britain - GOV.UK (www.gov.uk)

Kanadan vienti

Todistusmallit: sianlihatuotteet

Ukrainan vienti

Todistusmallit: maitotuotteet, siipikarjanlihatuotteet

Uuden-Seelannin vienti

Todistusmallit:  sianlihatuotteet 

Venäjän vienti

Todistusmallit: siitosmunat, lihavalmistuotteet, maitotuotteet, rehut

TRACES Classic (vanha)
(HUOM! Traces Classicin tunnukset eivät toimi uudessa Traces NT -järjestelmässä.)

Todistusmalleja Traces Classicista (mikäli viennin kohdemaa ei hyväksy Traces NT-todistusta, voidaan näiden mallien mukaisia todistuksia käyttää Traces Classicin sulkeuduttua 31.12.2021 jälkeen):

Maa

Tuote

Kanada

sianliha, pig meat

Hong Kong

liha, meat

Uusi-Seelanti

sianliha, pig meat

Venäjä

rehu, rehu ru, feedmaitotuotteet, maitotuotteet rumilk, lihavalmisteet, lihavalmisteet ru, meat products

EEU (Venäjälle)

siitosmunat, hatching eggs, lemmikkirehu, lemmikkirehu ru, pet food

Ukraina

maitotuotteet, maitotuotteet uk, milksiipikarjanliha, siipikarjanliha uk, poultry meat

Iso-Britannia

koirat ja kissat, dogs and cats, hevoset, horses

 

Ongelmatilanteet

Jos saat huomautuksen

 • "Virheellinen status - ota yhteys järjestelmävalvojaan" 
  Käyttäjätunnustasi ei ole vielä varmennettu. Varmennuksen suorittaa toimivaltainen viranomainen (läänineläinlääkäri tai rajatarkastusasema) ja saat tästä ilmoituksen sähköpostiisi. Katso tarkemmin ohjeen kohdasta 22.
 • "Kirjautuminen epäonnistui - tarkista sähköpostiosoite ja/tai salasana'"
  Olet syöttänyt joko sähköpostiosoitteen tai salasanan väärin. Huomaathan, että salasanassa isoilla ja pienillä kirjaimilla on merkitystä.
 • "Tili on lukittu, koska virheellisiä kirjautumisyrityksiä oli liian monta.'"
  Olet syöttänyt salasanasi virheellisesti kolme kertaa peräkkäin, jolloin käyttäjätunnuksesi on mennyt lukkoon. Käyttäjätunnuksesi voi avata läänineläinlääkäri tai rajatarkastusasema, jonka valitsit rekisteröitymisen yhteydessä. Virkaeläinlääkärin käyttäjätunnus voidaan avata vain Ruokavirastossa.

Jos unohdit salasanan 

Voit pyytää ohjelmalta salasanaa kirjoittamalla kirjautumissivulle sähköpostiosoitteen ja napsauttamalla Lähetä salasana -linkkiä. Ohjelma lähettää uuden salasanan sähköpostiisi. Käytä tätä salasanaa kirjautuessasi ohjelmaan. Kirjautumisen yhteydessä ohjelma vaatii muuttamaan salasanan, jolloin saat sen taas haluamaksesi.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022